Peste 120 de tone de măceşe şi cătină culese în pădurile din judeţul Dâmboviţa au fost trimise anul acesta în Germania , unde vor fi folosite în industria alimentară cât şi în cea farmaceutică. Direcţia Silvică Dâmboviţa a încasat 100.000 de euro pentru fructele de pădure vândute nemţilor în toamna acestui an. Fructele de pădure reprezintă o sursă de venit pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, demnă de luat în seamă în fiecare an. Merg bine la export măceşele şi cătina, care s-au vândut cu aproximativ 1.000 de euro tona. Fructele de pădure romaneşti sunt folosite atât în industria alimentară, dulceţuri sucuri, cât şi în cea farmaceutică , ceaiuri sau alte produse.Din pădurile proprii, Direcţia Silvică a adunat în acest an, peste 85 de tone de măceşe şi 35 de tone de cătină care iau drumul Germaniei. Pădurarii au sarcina ca în fiecare an să adune oamenii la cules şi să strângă “recolta”.După ce sunt culese, măceşele sunt sortate şi ţinute două zile într-o încăpere la precongelare, la o temperatură de -5 grade celsius:”Le sortăm, le punem în lădiţe şi după aceea la frigider urmând să fie date la export”, a afirmat o angajată.”Măceşele sunt bune pentru medicamente ,ceaiuri ”, a afirmat o altă angajată . După asta se mai ţin alte două-trei zile la -25 de grade într-o altă începăre,ambalate în saci de hârtie, înainte de a fi vândute.Pentru că în România nu există fabrici de procesare a fructelor de pădure, acestea iau an de an drumul Germaniei, care le folosesc atât în industria alimentară cât şi în cea farmaceutică, fructele româneşti fiind foarte căutate de către străini , în primul rând pentru faptul că sunt bio:”Anul acesta, Direcţia Silvică Dâmboviţa şi-a propus un program de 120 de tone de fructe de pădure, 85 de tone de măceşe şi 35 de tone de cătină .Preţul de livrare la cătină tona este de 950 de euro fără TVA şi la măceşe 600 de euro fără TVA… O firmă a câştigat licitaţia pentru export în Germania ”,a afirmat Victor Dumitru, şef Centrul de Fructe de Pădure Dâmboviţa. Afacerea este una extrem de profitabilă pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, care face an de an, din măceşe şi cătină, peste 100.000 de euro.
Desfacere slabă pe piaţa noastră
In judeţul Dâmboviţa, Direcţia Silvică Dâmboviţa recoltează anual afine,măceşe şi cătină . Recoltarea fructelor de pădure se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice.Perioada de recoltare a fructelor de pădure variază în funcţie de fiecare specie, de condiţiile climatice, din iulie până în septembrie şi chiar octombrie.
Sursă de venit pentru nevoiaşi
A culege fructe de pădure reprezintă pentru destul de mulţi oameni o sursă suplimentară de venit. Majoritatea fructelor de pădure trimise nemţilor au fost recoltate de către persoane din Dâmboviţa , oameni cu salarii foarte mici sau fără niciun fel de venit.Cei mai interesaţi sunt localnicii din zone defavorizate din punct de vedere economic, neavând alte surse de venit.