Pe data de 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe.Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles.La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în care a fost prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România.Ca urmare a demersurilor făcute de ANSVSA împreună cu industria de profil pentru deblocarea comerţului intracomunitar cu carne de porc din România, în contextul progreselor înregistrate în ultimii ani în combaterea pestei porcine clasice, în luna septembrie 2010 s-a organizat la Bruxelles o reuniune bilaterală cu reprezentanţii DG SANCO.Delegaţia română a fost constituită din: Reprezentanţa României la Bruxelles, ANSVSA, Patronatul Român al Cărnii de Porc şi de Asociaţia Română a Cărnii.Discuţiile au fost axate pe solicitarea României de a fi inclusă în partea a II-a a anexei la Decizia 2008/855/CE, ceea ce ar fi permis României să poată exporta carne şi produse proaspete obţinute de la porci crescuţi în România.Propunerea României a fost susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene, fiind formal acceptată de Statele Membre. La începutul lunii noiembrie România a transmis Comisiei Europene raportul intermediar cu programul realizat până la sfârşitul lunii octombrie, iar la sfârşitul lunii noiembrie România a avut implementat programul planificat.Acest fapt a dat posibilitatea Comisiei Europene să supună votului Statelor Membre, în reuniunea de astăzi a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor proiectul unei decizii de aprobare a unui sistem, prin care România va putea comercializa carnea de porc pe piaţa comunitară şi a pe cea a ţărilor terţe (Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, etc.)Ridicarea interdicţiei de comercializare a cărnii de porc pe piaţa comunitară a fost prioritară pentru România.Preşedintele ANSVSA, dr. Radu ROATIŞ-CHEŢAN, a declarat: “Din acest moment, producătorii români de carne şi produse din carne de porc vor putea comercializa pe piaţa comunitară şi exporta în ţări terţe. Acum putem spune că medicii veterinari şi specialiştii Autorităţii din întreaga ţară au dus la bun sfârşit una dintre cele mai dificile misiuni pe care o aveau! Spun aceasta deoarece aceasta a fost şi este una dintre datoriile noastră faţă de interesele majore ale României, respectiv faţă de interesele fermierilor şi ale industriei de profil din ţara noastră!Crescătorii şi procesatorii de carne de porc din ţara noastră au felicitat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru această realizare şi au apreciat că potenţialul lor prin participarea la comerţul intracomunitar şi la export se cifrează la sume cuprinse între 300 şi 600 de milioane de euro anual.În acest context, participarea României la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe de carne şi produse din carne de porc, va putea fi demarat după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European „.
news
- Lucrarile sunt în grafic la Școala Gimnazială „Grigore Alexandrescu” din Târgoviște. VIDEO
- Speranța bătrânilor de la Centrul Ghergani, în fața dificultăților financiare: Lupta pentru un loc numit „acasă”
- STARE DE ALERTĂ timp de o lună în județele Galați și Vaslui: Inundațiile au lăsat în urmă case și curți cufundate în noroi
- RAR: „Avioane” cu 4 roți au trecut de inspecția RAR
- România a avut o evoluție onorabilă la Campionatul Mondial de Schi Fond pe Role
- Pompierii din toată țara intervin în județul Galați.VIDEO
- Jandarmul dâmbovițean Ionuț Timofte a participat la competiția „Autism 24h Marea Neagră 2024”
- ATENȚIE: Continuă campania de apeluri spoofed