Un jandarm dâmboviţean şi un poliţist din Ilfov au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi favorizare a infractorului.Cei doi au pretins suma de 2400 de euro pentru a pune o vorbă bună la angajarea denunţătorilor în cadrul Jandarmeriei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
RAP SORIN, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Ilfov – Brigada Rutieră şi BOGDAN ŞTEFAN, subofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (I.J.J.) „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, ambii în stare de arest preventiv, în sarcina cărora s-au reţinut câte două infracţiuni de trafic de influenţă şi
CALOMFIR ANGELA în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:În cursul anului 2010, inculpaţii Rap Sorin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Ilfov şi Bogdan Ştefan, subofiţer în cadrul I.J.J. Dâmboviţa, au pretins şi primit de la doi denunţători suma totală de 2.400 de euro pentru a interveni pe lângă persoane abilitate din cadrul Jandarmeriei Române în scopul angajării denunţătorilor în cadrul acestei instituţii. Întreaga sumă a revenit în final inculpatului Rap Sorin în scopul menţionat mai sus. Sprijinul promis consta în aranjarea examenelor teoretic, medical şi psihologic. Cu toate acestea, denunţătorii nu au fost angajaţi în cadrul Jandarmeriei Române însă, cu ocazia efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, inculpaţii au exercitat presiuni asupra denunţătorilor, pentru ca, în contextul în care sunt audiaţi de procurori, să facă declaraţii neconforme cu realitatea şi care să îi absolve pe cei doi inculpaţi de răspunderea penală. Aceste presiuni s-au exercitat prin intermediul inculpatei Calomfir Angela care le-a promis denunţătorilor restituirea banilor daţi cu titlu de mită.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 1.200 de euro aparţinând inculpatului Rap Sorin, diferenţa fiind restituită de acesta denunţătorilor.
La data de 4 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Rap Sorin şi Bogdan Ştefan pe o perioadă de 29 de zile. Faţă de Calomfir Angela, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile(comunicatul nr. 691/VIII/3 din data de 4 noiembrie 2011).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţi