Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat verificările în perioada premergătoare sărbărilor de iarnă.Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi non-animală, dar şi unităţile de alimentaţie publică. În această acţiune sunt implicaţii medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale.De asemenea, a fost stabilită şi organizarea unui serviciu de permanenţă, ceea ce presupune afişarea unui program de lucru, persoanele responsabile şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.Unităţile din structura DSVSA judeţene aprobate să efectueze examinarea tricineloscopică vor fi sigurate cu echipamente şi aparatură necesare realizării acestui tip de analiză.Tematica de control cuprinde măsuri referitoare la:
– verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, a mijloacelor de transport pentru produsele de origine animală şi non-animală;
– verificarea respectării condiţiilor de depozitare a produselor de origine animală şi non-animală;
– verificarea originii alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt expuse la vânzare;
– verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea şi certificarea cărnii, şi, respectiv, la marcarea produselor din carne;
– verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea şi etichetarea produselor de origine animală şi non-animală ;
– verificarea îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care funcţionează unităţi înregistrate în care se comercializează produse de origine animală;
Trebuie menţionat că este interzisă tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar şi comercializare produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.În realizarea acestor controale inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor colabora cu celelalte autorităţi competente în domeniul siguranţei alimentare, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, şi, după caz, cu cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.