
În trusa de urgenţă sau în geanta personală este bine să facem loc şi unui set de plasturi, pentru orice eventualitate.
Acolo unde are loc o mică accidentare ce implică o uşoară rănire sau zgârietură, este bine să fie şi un plasture. Aceste consumabile medicale atât de întâlnite în cabinetele doctorilor nu ar trebui să lipsească nici din casă, din trusa de urgenţă a familiei, inclusiv poşetă. Dar mai bine să vedem trei situaţii prin care majoritatea am trecut, iar plasturele a fost de neînlocuit.
1. Analize medicale
Laboratoarele moderne de analize medicale nu mai utilizează demult vata şi leucoplastul pentru a pansa braţul pacientului după recoltarea probelor de sânge. Aici plasturi rotunzi 100 buc sunt probabil cel mai des folosiţi, datorită numărului mare de pacienţi care vin zilnic pentru a-şi verifica sănătatea. Plasturi rotunzi acoperă fix zona care trebuie protejată, sunt comozi, iar îndepărtarea lor nu este dureroasă. Desigur că cei mici vor fi mai puţini speriaţi de ac dacă la final vor fi răsplătiţi cu un plasture colorat.
2. Mici răni care se pot infecta
Dacă după controlul la medic sigur vom primi un astfel de produs, acasă, la locul de muncă, pe stradă sau unde survine o zgârietură, indicat este să avem unul la îndemână. O arsură sau rană aparent banală se poate infecta la contactul prelungit cu mediul exterior, asta dacă nu este protejată de un plasture. Simplii sau cu rivanol, rotunzi, pătraţi sau dreptunghiulari, plasturii sunt de bază în orice trusă de prim ajutor. Aplicarea pe leziune protejează pielea până la vindecare.
3. Bătături incomode
Bătăturile sunt la fel de neplăcute precum o tăietură accidentală, dar şi pentru această situaţie este bine să avem un plasture sau doi pe aproape. Reprezentantele publicului feminin ştiu că pentru a continua să poarte acei pantofi eleganţi cu toc, este bine ca mai întâi să aplice plasturi rotunzi sau de altă formă. Plasturi mici sau incolori pot fi de folos în protejarea pielii, tocmai pentru a evita formarea rănilor în zona călcâielor sau a bătăturilor.