Nunta lui Dragobete și Târgul de Mărțișoare în comuna Nucet, eveniment ajuns la cea-a dea doua ediție, dedicat iubirii și începutului de primăvară la români, organizat de Primăria Nucet, Biblioteca Nucet și Caminul Cultural Nucet.
Va avea loc pe 23 februarie, începând cu ora 17:00, la Căminul Cultural Nucet.Pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric ” Cununa Nucetului” și Corul ” Nuceteanca” , invitat special, solista Olivia Gheorghe, coregrafia este asigurată de coregraf Gângă Florinel.
Veți putea vizita și Târgul de Mărțișoare pregătit de Biblioteca Nucet.
24 februarie, Dragobete-ziua iubirii la români
Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată de români în fiecare an la 24 februarie. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.
Dragobetele, patron al dragostei, este sărbătorit de spiritualitatea populară pe 24 februarie. Sărbătoarea are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii. Este specifică zonei de sud a ţării : Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea.
În dimineaţa zilei de 24 februarie, pe vremea bunicilor, tinerii ieşeau din sat la pădure, făceau o horă, se sărutau şi se strângeau în braţe. Fetele adunau flori de primăvară pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. Viorelele şi tămâioarele erau păstrate până la Sânziene, pe 24 iunie, când erau aruncate pe o apă curgătoare. Exista credinţa că cele care nu făceau acest lucru, rămâneau nelogodite. Pretutindeni se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!”.
Din zăpada netopită până la Dragobete, fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii. Dragobetele trebuia ţinut cu orice preţ: dacă nu se făcea cumva Dragobetele, se credea că tinerii nu se vor îndrăgosti în anul care urma.
Urmărește Partener TV și pe Google News