VIDEO. Direcţia Silvică Dâmboviţa face an de an, din măceşe şi cătină, peste 100.000 de euro

Știri

Producţia de fructe de pădure este una dintre activităţile importante desfăşurate de Direcţia Silvică Dâmboviţa. Fructele de pădure reprezintă o sursă de venit pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, demnă de luat în seamă în fiecare an. Merg bine la export  măceşele şi cătina, care s-au vândut cu aproximativ  1.000 de euro tona. Fructele de pădure romaneşti sunt folosite atât în industria alimentară, dulceţuri sucuri, cât şi în cea farmaceutică , ceaiuri sau alte produse .Şi în acest au fost strânse zeci de tone de cătină, păducel şi măceşe, care vor ajunge în ţări precum Germania sau Italia. Preţul obţinut este unul foarte bun, de aproximat 1000 de euro/tonă. Materia primă este depozitată, până la vânzare, la Centrul de Fructe de la Ulmi. Colectarea se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice. Când pădurarii aduc fructele, angajaţii le sortează în lădiţe şi le ţin la rece, la o temperatură de -5 grade. După aceea, se scot şi se bagă la congelat, în camere frigorifice mari, la temperaturi de -25 de grade:“ Pe lângă campania de împăduriri de toamnă, avem şi un program de realizare a fructelor de pădure. Deja am exportat 25 de tone de cătină şi vreau să mulţumesc tuturor silvicultorilor dâmboviţeni, pentru că 90% din fondul de marfă nu este de pe raza judeţului. La noi cătina de pe dealurile de la Moreni, Pucioasa, Ocolul Silvic Sturzeni, Râu Alb, a fost calamitată de precipitaţii cu piatră. Am exportat 25 de tone cu 1010 euro tona. Cred că în maxim 10 zile declanşăm recoltatul la măceşe. Toate fructele de pădure sunt livrate către un agent economic Silvexim, a fost licitaţie publică deschisă. Regia Naţională a Pădurilor este, cred eu, singurul culegător de fructe de pădure. „Ora bilanţului la Direcţia Silvică Dâmboviţa. Direcţia Silvică Dâmboviţa se poate lăuda în acest an cu un profit de peste 9 miliarde lei vechi” Mă întrebam, dacă nu ar fi RNP, cine ar mai recolta acest fond de marfă? Am realizat 25 de tone de flori, plante medicinale, flori de tei şi soc. Toate aceste plante medicinale merg către firme serioase. Pe lângă măceşe mai avem 25 de tone de păducel, să ne ferească Dumnezeu de calamităţi, că altfel nu ne putem realiza programul. Avem şi 10 tone de ciuperci, prin contracte de cesionare tot prin licitaţie”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda. În total, pentru acest an, Direcţia Silvică Dâmboviţa are un program de fructe de pădure de peste 115 tone. Direcţia Silvică Dâmboviţa a mai cules, în acest an, 25 de tone de plante medicinale: flori de tei şi soc, precum şi 10 tone de ciuperci.

Desfacere slabă pe piaţa noastră

In judeţul Dâmboviţa, Direcţia Silvică Dâmboviţa recoltează anual afine,măceşe şi cătină . Recoltarea fructelor de pădure se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice.Perioada de recoltare a fructelor de pădure variază în funcţie de fiecare specie, de condiţiile climatice, din iulie până în septembrie şi chiar octombrie.

Sursă de venit pentru nevoiaşi

A culege fructe de pădure reprezintă pentru destul de mulţi oameni o sursă suplimentară de venit. Majoritatea fructelor de pădure trimise nemţilor au fost recoltate de către persoane din Dâmboviţa , oameni cu salarii foarte mici sau fără niciun fel de venit.Cei mai interesaţi sunt localnicii din zone defavorizate din punct de vedere economic, neavând alte surse de venit.

- Advertisement -

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Social