În 2015, în data de 4 iulie, de Ziua Crucii Roşii Române vom sărbători 139 de ani de acţiuni umanitare neîntrerupte. Principiile ce stau la baza acestor acţiuni depăşesc graniţele de orice natură, fiecare dintre noi putând fi un posibil beneficiar al Crucii Roşii. Umanitatea, Imparţialitatea, Neutralitatea, Independenţa, Voluntariatul, Unitatea şi Universalitatea sunt Principiile fundamentale pe care Crucea Roşie Română se bazează în acţiunile sale.
In ciuda consecintelor din ce in ce mai insemnate ale inundatiilor, alunecarilor de teren, furtunilor si altor dezastre naturale, noi am ramas aici. În trecut, acum şi pe viitor, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa infrunta provocarile vremurilor pentru a ajuta cele mai vulnerabile persoane. Si de acum inainte vom deservi umanitatea prin ajutorul pe care il oferim comunitatilor in situatii dificile, dar si prin educarea si informarea populatiei pentru a preveni aceste situatii.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial. Ea îşi desfăşoară activitatea cu caracter umanitar, ca organizaţie de ajutor voluntar, auxiliară a autorităţii publice.
Activitatea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România este deschisă tuturor, iar acţiunile sale umanitare se desfăşoară pe întreg teritoriul ţării. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România se bucură de protecţia şi de sprijinul statului şi are, în calitate de organizaţie de utilitate publică, dreptul de a cere sprijinul tuturor autorităţilor publice, iar acestea au obligaţia de a-l acorda.
La Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din anul 1915, Regina Maria, sub al cărui patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste.” Chemarea Reginei Maria a străbătut o sută de ani de istorie si este astăzi, la fel de actuală ca și atunci.
Scopul şi principalele atribuţii ale Societăţii Naţionale de
Cruce Roşie din România
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România acţionează, în orice împrejurare, în scopul prevenirii şi alinării suferinţelor oamenilor, fără nici o deosebire în ceea ce priveşte naţionalitatea, rasa, religia, vârsta, sexul, apartenenţa militară, socială sau politică.
Principalele atribuţii ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România sunt:
- a)să acţioneze în caz de conflict armat, iar în timp de pace să se pregătească şi să acţioneze, ca auxiliară a autorităţilor publice, în toate domeniile prevăzute de Convenţiile de la Geneva din 1949 şi în favoarea tuturor celor aflaţi în suferinţă, atât persoane civile, cât şi militare;
- b)să contribuie la ameliorarea stării de sănătate, la prevenirea îmbolnăvirilor şi la alinarea suferinţelor prin programe de întrajutorare în beneficiul colectivităţii;
- c)să organizeze, la nivel naţional sau local, după caz, servicii de ajutoare de urgenţă în favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele şi natura acestora;
- d)să recruteze, să instruiască şi să pună la dispoziţie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
- e)să promoveze participarea copiilor şi a tinerilor la activităţile specifice;
- f)să autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
- g)să organizeze şi să participe la acţiuni internaţionale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele şi de natura dezastrelor;
- h)să facă cunoscut opiniei publice, în special copiilor şi tineretului, acţiunile sale, cât şi pe cele ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, precum şi Principiile fundamentale ale Crucii Roşii, idealurile păcii, respectului şi înţelegerii între toţi oamenii şi toate popoarele;
- i) să încheie convenţii de colaborare şi să alcătuiască programe de acţiune comune cu alte societăţi sau asociaţii care desfăşoară activităţi umanitare, cu societăţi comerciale, cu ministere şi alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, în vederea realizării misiunii sale umanitare;”.
j)să participe, pe baza programelor iniţiate de Ministerul Sănătăţii, la recrutarea donatorilor de sânge, la combaterea unor epidemii şi la alte acţiuni. - k) să organizeze cursuri de surori voluntare de Cruce Roşie şi cursuri de prim ajutor, obligatorii, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare.”
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este deschisă tuturor cetăţenilor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, religie, profesiune, apartenenţă socială sau politică.
Activităţi organizate:
- Pregătire intensivă cu echipajul “Sanitarii Pricepuţi” al Scolii Gimnaziale “I. Al. Bratescu-Voinesti” Târgovişte în vederea participării la Competiţia Naţională ce se va desfăşura la Poiana Pinului, jud. Buzău în perioada 24-29 iulie 2015.
- Organizarea unor sesiuni de pregatire teoretica si practica a echipei de voluntari ai CR Dâmboviţa membri in detasamentul de interventie in caz de calamitati-dezastre castigatori ai fazei zonale Sud Muntenia ce a a vut loc la Amara, participanti la Competitia nationala de prim ajutor organizata la Poiana Pinului, jud. Buzau in perioada 7-9 august 2015 .
- Pregătiri ale detaşamentului de intervenţie în caz de dezastre al Filialei pentru asistenţă perioada de week-end şi activităţi cultural-sportive.
- Organizare de cursuri de prim-ajutor
- Organizare curs infirmier la nivelul Centrului de Asistenta Medico-sociala Bucsani
Vineri – 3 iulie 2015– ora 12,00 – sedinta Biroul Filialei de Cruce Rosie Dambovita
Sesiuni de comunicare la nivelul subfilialelor de Cruce Rosie Pucioasa, Moreni, Fieni, Gaesti si Titu.
- ora 15,00- intalnire voluntari activi ai Filialei de Cruce Rosie Dambovita
Sambata- 4 iulie 2015 începând cu ora 9,00 până la orele 14,00 se va instala un cort de Cruce Roşie pe Platoul Prefecturii, unde voluntarii Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa vor distribui materiale informative cu privire la activitatea Crucii Roşii Române, se vor realiza demonstraţii de prim ajutor şi se vor efectua în mod gratuit, măsurări ale tensiunii arteriale şi glicemie pentru cetăţenii din Municipiul Târgovişte.
Le mulţumim tuturor celor care au fost alaturi de Crucea Rosie şi îi invităm să rămână alături de noi, pentru a scrie împreună noi pagini în istoria celei mai vechi şi prestigioase organizaţii din Romania!
FII VOLUNTAR, FII CRUCEA ROŞIE!