Poliția demască caracatița imobiliară din Dâmbovița în cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și IGPR, pentru documentarea activității infracționale și dispunerea unor măsuri procedurale, la data de 30 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare patru mandate de aducere emise pe numele a patru persoane, cu vârste cuprinse între 39 și 52 de ani.
Astfel, doi bărbați și două femei au fost conduși la sediul poliției, pentru audieri, fiind cercetați, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, în cadrul unui dosar penal întocmit pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Din investigațiile efectuate a reieșit că, în perioada 30.10.2017-16.01.2023, respectiv 14.07.2022-16.01.2023, cei patru ar fi ascuns sursa impozabilă reprezentată de activitatea economică de construire în regie proprie a 15 imobile.
Ulterior, imobilele ar fi fost vândute către diverse persoane fizice și juridice, în nume personal sau prin persoane interpuse, cu prețuri mai mici, astfel, fiind obținute venituri care nu ar fi fost declarate organelor fiscale, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului.
Totodată, în unele situații ar fi fost vândute doar terenurile pe care erau edificate imobilele în contractele de vânzare-cumpărare, fără a se autoriza pentru aceste activități economice efectuate ca persoane fizice independente.
Prejudiciul stabilit în cauză este de 815.140 de lei.
La data de 29 mai a.c., două dintre persoanele conduse la audieri, respectiv un bărbat și o femeie de 52 și 47 de ani, au fost reținute pe bază de ordonată pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița pentru dispunerea unor măsuri preventive.
Totodată, celelalte două persoane, respectiv un bărbat și o femeie de 45 și 39 de ani, au achitat prejudiciul cauzat bugetului de stat prin fapta de evaziune fiscală, în cuantum de 258.544 de lei, sumă ce include și obligațiile fiscale accesorii și majorarea cu 20% a bazei de calcul.
În cauză, cercetările continuă, sub coordonarea procurorului de caz, în cadrul dosarului penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Notă: Facem precizarea că, în cazul prezentat, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.