Uniunea Juriștilor din România a aniversat Ziua Justiției printr-o dezbatere științifică deosebită, sub tema „Statul de drept între realitate și deziderat!”. Evenimentul a avut loc joi, 27 iunie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București.
La această dezbatere au participat juriști, reprezentanți ai organizațiilor profesionale ale magistraților, avocaților, notarilor, executorilor judecătorești, consilierilor juridici și invitați din partea Academiei Române, Administrației Prezidențiale, Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Legislativului și Executivului. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai principalelor instanțe judecătorești și personalități ale culturii românești.
Comandantul Penitenciarului Mioveni, subcomisarul de poliție penitenciară Patric Daniel Ghebaru, a fost invitat să participe la „Ziua Justiției – 2024”, organizată de Uniunea Juriștilor din România. Evenimentul a avut ca temă „Statul de drept între realitate și deziderat” și a inclus prezența invitatului special, judecătorul dr. Alina Corina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În cadrul conferinței, consacrata revistă de cultură juridică „Palatul de Justiție”, fondată în anul 1916, și-a lansat ediția numărul 7. Participanții au abordat importanța statului de drept în societate și rolul fiecărui actor al actului de justiție în promovarea unei vieți sociale sigure, armonioase și prietenoase.
Subcomisarul Patric Daniel Ghebaru a subliniat că legea nu poate schimba niciodată realitatea, dar este menită să permită tuturor o viață socială sigură, armonioasă și prietenoasă. De asemenea, el a evidențiat importanța cunoașterii fundamentale, încrederii comune și responsabilității sociale în executarea actului de justiție.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru discuții constructive despre îmbunătățirea sistemului judiciar și consolidarea statului de drept în România.
„Ne-am întâlnit cu oameni care ne sunt modele culturale și conservatori ai literei, care „grădinăresc cu dichiseală o memorie plină de fapte și cărți de o rară valoare” și care ne reamintesc constant că „paradigma civilizației umane se schimbă, dar Dreptul NU”.
Fiecare generație are păcatele și percepțiile ei.
Generația noastră, cea nouă, cunoaște axioma libertății și democrației încă dinainte de a se naște, dar are aceeași sete de succes și vanitate, cu speranța unor semne serioase de îndreptare.
Ne-a făcut o deosebită plăcere să participăm la acest eveniment și mulțumim Uniunii Juriștilor din România pentru invitație.
Pagină cu pagină, scriem propria noastră poveste”, a transmis subcomisarul de poliție penitenciară Patric Daniel Ghebaru