Mărţişorul, simbolul primăverii, în credinţa populară mărţişorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 (366) de zile calendaristice. Culorile alb şi rosu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarna şi vara, în vechile societăţi tradiţionale fiind cunoscute doar aceste două anotimpuri de bază, primăvara şi toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

Mărţişorul era un simbol purtat cu multă demnitate şi chiar solemnitate de către membrii societăţii tradiţionale, care evitau orice comportament necivilizat în perioada în care mărţişorul le împodobea îmbrăcămintea.
Mărţişoarele din zilele noastre sunt confecţionate manual sau sunt procurate din magazine, fiind compuse tot din două fire alb-roşii, împletite din mătase, la care se agaţă mici pandantive artizanale, care ar simboliza norocul, sănătatea, iubirea etc, obiceiul pierzându-şi mult din semnificaţiile iniţiale.
Conform credinţelor, mărţişorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile pe munte, asemănător firului vieţii omului tors la naştere de către ursitoare. Culoarea albă reprezintă frigul iernii ce se încheia, iar cea roşie căldura verii ce urma în mod firesc în calendar.

Câteva tradiții și obiceiuri de Mărțișor
- În trecut, persoanele sensibile purtau mărțișoare pentru a atrage norocul și fericirea.
- În anumite zone din Ardeal, mărțișoarele se agață de uși, ferestre și de coamele animalelor domestice pentru a fi protejate de boli și duhuri rele.
- În zona Moldovei, în Maramureș, în Bucovina și în Republica Moldova, mărțișoarele sunt dăruite de fete băieților.
- În Bihor, se crede că apa de ploaie căzută pe 1 martie dăruiește frumusețea și sănătatea.
- În zona Banatului, tinerele fete se spală cu zăpadă pentru a fi iubite.
- În Albania și Macedonia, simbolul numit lidhka este purtat doar de copii, după data de 14 martie până la sosirea primelor rândunele.
- În Bulgaria, Martenitsa este purtată și de animale, pentru a le proteja de spiritele rele.
1 martie este vremea bucuriei, sărbătoarea primăverii în zona noastră geografică şi fiecare ţară aşteaptă acest moment în conformitate cu propriile tradiţii. La români şi în Republica Moldova există mărţişorul, la bulgari Martenitsa – şnururi sau ciucuri împletiţi, alb-roşii, care simbolizează iubire, sănătate şi fertilitate, în Albania există lidhka – însă aici simbolul este purtat doar de copii – la fel ca în Macedonia – şi doar după 14 martie, până la apariţia primelor rândunele, apoi este agăţat de un copac pentru a alunga sipirtele rele.
Un comentariu
Pingback: Calendar astronomic, martie 202, prima lună de primăvară