Echipele Salvamont desfășoară o acțiune de verificare a zonei montane a județului Gorj cu ajutorul dronelor, în urma cutremurelor care au avut epicentrul în această regiune vor verifica dacă sunt roci dislocate și dacă acestea pun în pericol siguranța turiștilor.Zonele identificate vor fi apoi inspectate de alpiniști. Dronele folosite în munții Gorjului au camere cu termoviziune, precum și diferiți senzori și lasere de măsurare a distanțelor. În timpul căutărilor, salvamontiștii au descoperit și un urs în apropierea locului în care își instalaseră baza.Zona în care au fost folosite vineri dronele va fi peste câteva zile plină cu turiști, iar salvamontiștii au vrut să se asigure că nimeni nu va fi în pericol.
Sabin Cornoiu, șef Salvamont România: „Vom continua acțiunea în întreaga zonă montană cuprinsă între Schela și Peștișani, unde s-au înregistrat aceste cutremure și replicile lor și sperăm ca la final să avem o diagnoză cât mai bună”.
Serviciul Salvamont Gorj dispune de un sistem de drone unic la nivel la național. Acestea sunt dotate cu aparatură extrem de performantă, care realizează fotografii sau filmează în detaliu. Imaginile sunt, apoi, analizate într-un centru. Sistemul este folosit în special pentru găsirea persoanelor dispărute.
Acțiunea va continua și în perioada următoare. „Vor fi analizate zone ample din sectorul montan sudic al masivului Vâlcan, zone în care au fost înregistrate cutremurele, respectiv zona dintre Schela și Peștișani. Acțiunea este inițiată și susținută de către Consiliul Județean Gorj și va fi realizată de către Serviciul Salvamont Gorj, împreună cu specialiști din cadrul Vodafone Romania – partenerul de tehnologie al Salvamont România și beneficiază de sprijinul Primăriei Runcu. Menționăm că această activitate de analiza nu dorește să se substituie activității unor altor instituții cu atribuții în domeniu și are doar un caracter de analiza locală care să permită autorităților publice să cunoască situația din teren și să întreprindă măsurile necesare pentru a-i proteja pe cei care merg pe munte , deopotrivă turiști sau persoane care desfășoară diverse activități profesionale“, a mai spus Sabin Cornoiu.
Urmărește Partener TV și pe Google News