Controale la persoanele fizice și juridice din Dâmbovița care nu respectă normele referitoare la regimul deșeurilor, la data de 22 august a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au organizat o acțiune în domeniul protecției mediului și sănătății populației, prin verificarea persoanelor fizice și juridice care nu respectă normele referitoare la regimul deșeurilor.
În cadrul acțiunii, au fost efectuate 33 de controale la 18 operatori economici care desfășoară activități în acest domeniu, precum și la 15 persoane fizice.
Astfel, polițiștii au constatat 2 infracțiuni, fiind întocmite dosare penale pentru neluarea măsurilor sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută de art. 66 din O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.
De asemenea, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 700.000 de lei, fiind indisponibilizate 1.050 de kilograme de deșeuri, precum și 750 de litri de deșeuri periculoase.
În plus, a fost dispusă suspendarea activității unei societăți comerciale și a fost indisponibilizat un autovehicul.
Acțiunea a fost organizată în colaborare cu reprezentanții Gărzii de Mediu.
Pe parcursul zilei de ieri, 22 august, polițiștii dâmbovițeni au oprit pentru control, pe drumul național 71, în comuna Moroeni, un autovehicul condus de un bărbat din localitate.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul ar fi transportat cu autoutilitara 350 de kilograme de deșeuri feroase nepericuloase fără a deține formular de încărcare/descărcare.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform prevederilor H.G. nr. 1061/2008, iar deșeurile descoperite au fost indisponibilizate și predate unui operator economic autorizat.
În plus, și autoutilitara utilizată pentru transportul acestora a fost indisponibilizată.
De asemenea, polițiștii au efectuat un control la un punct de lucru din Viforâta, unde au descoperit că se genera și colecta cantitatea de 630 de litri de uleiuri auto uzate, dar și existența a 700 de kilograme de acumulatori uzați pentru care persoana juridică nu a luat măsurile legale în vederea eliminării totale printr-un agent economic autorizat în acest sens.
Bunurile descoperite au fost indisponibilizate, fiind stabilite măsuri de predare către un agent economic autorizat în vederea eliminării.
La un alt punct de lucru din orașul Găești, polițiștii au descoperit 20 de litri de uleiuri auto uzate care au devenit deșeuri periculoase și pentru care persoana juridică nu a luat măsurile legale în vederea eliminării totale printr-un agent economic autorizat în acest sens.
Și în această situație, cantitatea de uleiuri auto uzată a fost indisponibilizată, fiind stabilite măsuri de predare către un agent economic autorizat în vederea eliminării.
În ambele cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale pentru neluarea măsurilor sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută de art. 66 din O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.