Știai că zâmbetul este considerat un salut universal în întreaga lume și este una dintre cele mai apreciate forme de adresare? Un zâmbet din toată inima se extinde pe toată fața și poate să-i molipsească foarte ușor pe cei din jurul tău. Se spune că adulții fericiți zâmbesc, în medie, de 45 de ori pe zi, așa că v-am pregătit un citat care să vă aducă zâmbetul.

În spatele unui zâmbet, stau diferite beneficii

Una dintre cele mai simple și mai avantajoase modalități de a-ți păstra sănătatea, starea de spirit, longevitatea și chiar succesul este să zâmbești. Zâmbetele au un efect mult mai puternic decât ai putea crede. Indiferent de ceea ce se întâmplă în viața ta, încearcă să zâmbești, căci acest lucru nu doar că îți va ajuta starea din acel moment să se îmbunătățească, dar te va ajuta din mult mai multe puncte de vedere:
1 – Ritm cardiac normal – Zâmbetul reglează ritmul cardiac și relaxează corpul. Acest lucru permite inimii să funcționeze fără efort. Pe lângă acest lucru, într-un studiu din 2007 care a urmărit peste 6000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani timp de 20 de ani, de exemplu, s-a constatat că vitalitatea emoțională – un sentiment de entuziasm, speranță, implicare în viață și capacitatea de a face față stresului vieții cu un echilibru emoțional – pare să reducă riscul bolilor cardiace.
2 – Reduce stresul – Conform unui studiu efectuat de doi cercetători de la University of Kansas, zâmbetul în perioade scurte de stres poate ajuta la reducerea răspunsului la stres al corpului, indiferent dacă persoana se simte fericită sau nu. De exemplu, dacă ești într-un context care îți produce stări de stres sau anxietate, un zâmbet te poate ajuta să te relaxezi și îți reglează ritmul cardiac.
3 – O stare generală mai bună – Endorfinele fac mai mult decât să-ți minimizeze stresul. Endorfinele îți ridică starea de spirit. Te simți trist? S-a demonstrat faptul că putem să ne păcălim creierul zâmbind, reușind astfel să ne îmbunătățim starea. Pune-ți un zâmbet pe față, și transformă-ți întreaga zi cu ceva simplu, ușor de făcut și gratuit.
4 – Crește productivitatea – Este un fapt demonstrat că zâmbetul crește productivitatea în timp ce ești la locul de muncă. Acest lucru explică, de asemenea, de ce glumele pe internet și imaginile cu animale drăguțe pot motiva oamenii să lucreze mai mult după câteva momente în care au zâmbit sau au râs.
5 – Încurajează încrederea – „Un zâmbet își face mai mulți prieteni decât o față lungă”. Această zicală a fost validată științific de cercetătorii Institutului Max Planck pentru Biologie Evolutivă din Plön și al Școlii de Economie din Toulouse într-un studiu care implică un experiment comportamental. Cercetătorii au examinat dacă subiecții ar putea induce încredere prin zâmbetele lor. Rezultatele arată că un zâmbet sincer și autentic induce încredere și mai multă cooperare din partea oamenilor.
6 – Produce empatie – Când suntem surprinși făcând ceva stânjenitor, adesea primul nostru răspuns este un zâmbet. Acest instinct sparge gheața dintre oameni, promovează clemența în ceea ce cred ceilalți despre noi și generează un sentiment de empatie, deoarece toți am experimentat momente dificile din care am scăpat cu ajutorul unui zâmbet.
7 – Combate regretele – Zâmbim pentru a evita să ne simțim rău pentru că nu zâmbim. Sună ciudat, dar nu vrem să rănim sentimentele oamenilor, așa că zâmbim când cineva împărtășește o poveste despre câinele său, chiar dacă nu ne pasă cu adevărat. Dacă nu zâmbim, vom regreta că nu am făcut-o. Acest regret ne reduce starea de spirit și stimulează hormonii de stres.
8 – Reduce durerea – Da, durerea poate fi diminuată printr-un zâmbet. Și spun asta și studiile realizate în ultimii ani. Zâmbetul și râsul eliberează endorfine care ne îmbunătățesc starea de spirit, dar multe dintre aceste endorfine acționează și ca analgezice naturale.
9 – Crește nivelul de atenție – Starea de spirit pozitivă schimbă echilibrul dintre atenția internă și cea externă. Conform unui articol publicat în 2016, procesele de control cognitiv joacă un rol crucial în aceste variații de la dispoziție la atenție.
10 – Este contagios – Zâmbetele pot fi cu adevărat contagioase? Studiile arată că mimica facială este un instinct natural al omului care ne permite să empatizăm cu sentimentele altora. Un zâmbet poate avea același efect.
11 – Te face mai atrăgător – Zâmbetul îi face pe oameni mai atrăgători. Conform unui studiu, bărbații sunt mai predispuși să se apropie de o femeie care zâmbește decât una care pur și simplu face contact vizual, în timp ce femeile nu sunt neapărat atrase doar de un zâmbet.
12 – Aduce succes – Expresiile faciale joacă un rol și au un impact asupra primelor și viitoarelor impresii. Persoanele care zâmbesc mai des rămân în mintea celor din jur. Când zâmbești, ești privit ca fiind atractiv, fiabil, relaxat și sincer. Un zâmbet te face să pari încrezător, sigur pe tine.
13 – Întinerești – Oamenii îți văd dinții și își vor crea automat păreri despre dieta, sănătatea și vârsta ta. Dacă dinții tăi sunt galbeni sau deteriorați, te pot face să arăți mult mai în vârstă. Dacă ai vreun dinte lipsă, din nou, aspectul tău exterior va părea mai îmbătrânit. Un zâmbet sănătos nu doar că va crea o impresie mai bună, dar te va face și să arăți mai tânăr în ochii oamenilor cu care te întâlnești.
14 – Îți oferă longevitate – Efectul unui zâmbet depășește aspectul frumos exterior. Oamenii care zâmbesc mai des trăiesc și mai mult, cu aproximativ 7 ani mai mult decât majoritatea oamenilor, potrivit unui studiu. Eliberează-ți stresul, ajută-ți inima și multe altele pentru a te menține sănătos mai mult timp.
15 – Îmbunătățește sistemul imunitar – Zâmbetele ajută corpul să se relaxeze și acest lucru permite sistemului imunitar să reacționeze mai rapid și mai eficient împotriva invadatorilor.
Un zâmbet sănătos este cel mai frumos zâmbet
95% dintre persoane consideră sănătatea orală o componentă esențială a stării de bine, conform American Dental Association Health Policy Institute.
Pentru a te bucura de toate beneficiile unui zâmbet, trebuie să te simți în primul rând confortabil cu zâmbetul tău și să-l iubești. Mici probleme legate de pete, forma dinților, nuanța lor sau lipsa lor ne pot afecta foarte mult încrederea în noi.