Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii spune că nu putem să discutăm despre al 6-lea val atât timp cât valul 5 nu s-a încheiat, alt val e cu altă tulpină, asta în contextul în care după prima săptămână de la marea relaxare, în care cei mai mulţi au dat jos masca, avem aproape cinci mii de cazuri noi de COVID-19 pe zi .

În toată Europa s-au înmulţit cazurile de infectare, iar în ţările care au ridicat restricţiile, creşterile sunt semnificative.
Virusul se transmite şi acum în comunitate, aşa că oficialii fac apel la responsabilitate.
Deşi masca nu mai e obligatorie, medicii o recomandă pentru spațiile închise și aglomerate.
Ministerul Sănătăţii le recomandă celor care au simptome de infectare cu SARS-CoV-2 să se testeze. Teste gratuite se pot face în continuare prin medicii de familie şi la centrele de recoltare care au rămas deschise.
Foarte important, cei confirmaţi cu Covid trebuie să se izoleze. Vor primi concediu medical timp de 5 sau 7 zile, plătit 100 la sută.
Sunt şi câteva sute de ucraineni care au cerut să se testeze sau să se vaccineze anti-COVID. 13 dintre cei 75 de refugiaţi internaţi acum în spitalele de la noi sunt infectați.
Unii experţi vorbesc deja despre al 6-lea val al pandemiei. La noi, nu putem să discutăm despre asta, atâta timp cât valul 5 nu s-a încheiat. A început să crească şi rata de pozitivare a testelor, și toate indică acum varianta Omicron. Și indicele care arată câte persoane se infectează de la un caz pozitiv e în uşoară creştere.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu putem să discutăm despre al 6-lea val atât timp cât valul 5 nu s-a încheiat. Alt val e cu altă tulpină. Să sperăm că nu va fi cazul. Dacă se ajunge într-o situație în care creșterea numărului de cazuri să ajungă să pună probleme și în spitale, se vor lua măsuri la nivelul Guvernului. Cel mai probabil, un posibil val 6 ar putea veni în toamnă, dar să nu îngrijorăm populaţia.
Peste 3.300 de paturi au fost alocate pentru refugiaţi în spitalele din România.