Ziua bomboanelor, 4 noiembrie, cea mai populară sărbătoare a zilei – CandyDay. Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante.
La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt de la francezi care, la rândul lor, l-au preluat de la cuvântul arab „Qandi”, care înseamnă „a fi făcut din zahăr”. Cu toate acestea, zahărul nu a fost întotdeauna uşor de găsit. Aşa că, în schimb, oamenii au făcut primele bomboane folosind miere pentru a acoperi nuci, fructe sau plante.
Iniţial o formă de medicament, bomboanele calmau sistemul digestiv sau alinau durerile de gât, dar în Evul Mediu, de pildă, nu dispuneau de ele decât cei bogaţi, fapt care a continuat chiar şi până în secolul al XVIII-lea.
În anii 1830, când revoluţia industrială era în plină desfăşurare, progresele tehnologice au permis ca bomboanele să fie accesibile nu doar celor bogaţi, apărând o nouă piaţă destinată în special copiilor.
Competiţia pentru găsirea de noi modalităţi de a face cele mai bune bomboane continuă şi în prezent, companiile păstrându-şi cu înverşunare secretele dulciurilor.
Urmărește Partener TV și pe Google News