SUNT VIGOARE DE ASTĂZI, 1 IANUARIE, mai multe noutăți fiscale, foarte multe creșteri de taxe deja publicate în Monitorul Oficial.
Crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie
Impozitul pe dividende se majorează în 2023 de la 5% la 8%, atât pentru persoanele fizice cât și juridice.
O noutate recentă se referă la dividendele distribuite în 2022 care vor fi taxate cu 5%, exceptând trimestrul 4, deoarece vor fi în 2023. Așadar, cele din trimestrul 4 vor fi impozitate cu 8%.
Aici intră și dividendele din anii trecuți pe care dorești să le distribui în 2023: tot 8%.
De la 1 ianuarie crește salariul minim brut la 3.000 de lei. Un angajat plătit cu salariul minim va primi în mână 1.863 lei, adică cu 339 lei mai mult decât în acest an.
Pentru cei care se gândesc la pensie, trebuie menționat că în Ordonanța trenuleț se precizează că cei 200 de lei netaxați vor fi luați în calcul la punctaj.
Impozit pentru microîntreprinderi 2023
Până în 2022, impozitul pe venit a fost de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au cel puțin un angajat, și de 3% pentru cele care nu au niciun angajat.
Lucrurile se schimbă însă de la 1 ianuarie 2023, pentru că modificările la Codul Fiscal redefinesc noțiunea de microîntreprindere.
Condiții microîntreprindere conform Noului Cod Fiscal
Pentru a putea fi considerate microîntreprindere, compania ta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
Cifra de afaceri să nu depășească echivalentul în lei a 500.000 de euro. Până acum plafonul era de 1 milion de euro. Modificarea acestui plafon înseamnă că în momentul în care o companie depășește venituri de 500.000 de euro trece automat la plata impozitului pe profit de 16% începând cu trimestrul în care s-a înregistrat depășirea;
Să nu realizezi venituri din consultanță/management într-o proporție mai mare de 20% din veniturile totale. În cazul în care nu poți migra către un alt cod CAEN și schimbarea obiectului de activitate a firmei, poți adopta formula unui PFA sau poți rămâne pe SRL și opta pentru impozit de 16%;
Să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă;
Acționarii/asociații să nu dețină mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor;
Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în Registrul Comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
Așadar, numai dacă îndeplinești acest condiții, poți opta pentru impozit pe venituri de 1%, având în vedere că opțiunea de 3% a fost eliminată prin obligativitatea de a avea un angajat.
Bacșișul va fi impozitat de la 1 ianuarie 2023
Bacșișul lăsat de clienți în restaurante și banuri va fi impozitat cu 10%.
Acesta va trebui evidențiat pe bonul fiscal.
Restaurantele au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
De asemenea, este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
Există totuși o excepție: pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, restaurantele nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal. Totuși, în cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienților se optează pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, prevederile sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitatea adaptării formularisticii specifice domeniului.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către restaurante și banuri nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Impozitul pe venit (de 10%) datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către firme și se achită la bugetul de stat. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
Pentru nerespectarea prevederilor, amenda este între 2.000 – 4.000 lei.
Urmărește Partener TV și pe Google News