Sesiunea anuală de comunicări științifice a Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române a adunat specialiști în drept pentru a discuta teme de actualitate, inclusiv reflectarea principiilor constituționale în sistemul juridic românesc. Conf univ.dr.Claudia Gilia a vorbit despre principiul supremației Constituției în cadrul evenimentului.
„Profesorul George Alexianu considera că ”ea (Constituția) este manifestarea însușirilor sufletului unei națiuni. Constituția trebuie să fie în permanență icoana fidelă a acestor însușiri. Viața unui popor evoluează în raport cu mediul și cu împrejurările istorice prin care trece; Constituția trebuie să urmeze îndeaproape aceste manifestări, căci altfel viața se revoltă împotriva ei” .
Constituția este expresia voinței poporului, ceea ce înseamnă că acesteia îi este conferită puterea de a se impune în fața tuturor celorlalte acte emise sau adoptate de puterile constituite dintr-un stat. Ea este, așa cum o definea Hans Kelsen, ”treapta cea mai înaltă din punctul de vedere al dreptului pozitiv” .
Supremația Constituției nu este ”o simplă afirmație”, ci ”o realitatea incontestabilă” .
În lipsa supremației depline a Constituției, democrația poate fi vulnerabilă. De aceea, prin intermediul controlului de constituționalitate se realizează un echilibru în cadrul statului, între puterile constituite.
Justiția constituțională rămâne cea care protejează, cu mai mult sau mai puțin succes democrația de proprii demoni.
Evenimentul mi-a facilitat și reîntâlnirea cu profesorul și judecătorul Marius Andreescu, căruia îi mulțumesc pentru cartea pe care mi-a dăruit-o.”, a transmis conf.univ.dr.Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia