SEMNAL DE ALARMĂ! CREȘTERE ALARTMANTĂ a CAZURILOR de tuse convulsivă sau popular „tusea măgărească”

Știri

SEMNAL DE ALARMĂ! CREȘTERE ALARTMANTĂ a CAZURILOR de tuse convulsivă sau popular  „tusea măgărească”, camerele de garde sunt pline atât cu copii cât și cu adulți. 

IMPORTANT! 

SEMNAL DE ALARMĂ! CREȘTERE ALARTMANTĂ a CAZURILOR de tuse convulsivă sau popular  „tusea măgărească”, camerele de garde sunt pline atât cu copii cât și cu adulți. 

 Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecțioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis. 

Afecțiunea este deosebit de periculoasă pentru copii și persoane cu astm bronsic, cu imunitate precară, cu probleme  oncologice și  boli cronice, deoarece poate determina complicații grave (pneumonie, encefalită etc.) și chiar deces.

Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecția frecventă a unor pacienți.

În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectați fiind nou-născuții și copiii din grupa de vârstă 1-4 ani.  Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul București și în județul Iași.

ATENȚIE! 

Mare majoritate a populației ignoră SEMNALUL de ALARMĂ,  însă situația  este foarte complicată pentru că se transmite foarte rapid de la o persoană la alta.

Tusea convulsivă, în forma sa clasică, acoperă un interval de 6-8 săptămâni, debutând după o perioadă de incubație cuprinsă între 3 și 12 zile și manifestându-se clinic de-a lungul a trei etape evolutive. 

Prima etapă este descrisă de semne precum rinoree, congestie nazală, strănut și tuse iritativă, simptome nespecifice pentru această patologie. 

La copii, în cea de-a doua etapă a infecției, tusea se va accentua (accese de tuse paroxistică), având o rezonanță particulară, cu un număr de zece până la 40 accese/ 24 de ore, în funcție de severitatea bolii. Perioada de convalescență are cea mai lungă durată (2-6 săptămâni), însă s-au descris și durate ale bolii de câteva luni de zile.

Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4, și 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5 6 ani și un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Urmărește Partener TV și pe Google News și AICI

- Advertisement -

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Social