Risc crescut de infecţii streptococice, medicii fac apel la vigilenţă în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de îmbolnăvire gravă la copii dar si cu tranmitere la adulți, în urma infectării cu streptococul de grup A
Calea de transmitere a infecțiilor streptococice
Având în in vedere localizarea preponderentă la nivelul nasului și gâtului se transmite foarte ușor de la o persoană bolnavă prin strănut, tuse, secreții nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucarii, obiecte de mobilier, etc) astfel încât în colectivități se înregistrează adevărate epidemii.
Streptococul beta-hemolitic de grup A este agentul etiologic al unor afecțiuni precum: infecții respiratorii faringite, amigdalite, infecții tegumentare erizipel, impetigo, complicații nonsupurative reumatism articular acut, glomerulonefrita, eritem nodos, scarlatina, sindrom de soc toxic, complicații supurative prin propagarea infecției.
Debutul este brusc cu febră uneori mare ( > 39C) sugestivă pentru streptococ, alterarea stării generale, indispoziție, iritabilitate, refuzul alimentației, vărsături ( mai ales la copiii mici). Ulterior apar dureri în gât severe.
Urmărește Partener TV și pe Google News