Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 10 mai, Ziua Independenței Naționale a României, un moment semnificativ în istoria noastră națională, care ne amintește de lupta și sacrificiul generațiilor anterioare pentru libertate și independență.
„Astăzi, privim înapoi la evenimentele care au marcat drumul nostru către suveranitate și la rolul pe care independența îl joacă în peisajul european modern.
Data de 10 mai marchează momentul proclamării independenței României în 1877, când țara noastră și-a câștigat libertatea față de Imperiul Otoman, după ani de luptă și sacrificiu în Războiul de Independență. Acest moment istoric este o sursă de mândrie și inspirație pentru întreaga națiune română, simbolizând determinarea și unitatea poporului român în căutarea libertății și suveranității sale.
Independența națională este un principiu fundamental al identității și suveranității oricărei națiuni și joacă un rol crucial în peisajul european contemporan.
În cadrul Uniunii Europene, statele membre își păstrează suveranitatea și independența în domenii esențiale precum politica externă, apărarea și securitatea națională.
Fără independență nu am fi avut posibilitatea de a face parte din UE sau NATO, nu am fi fost o țară protejată economic și militar de cele mai mari organizații internaționale.
În cadrul NATO și UE, această independență este întregită de cooperare și solidaritate între statele membre, în vederea promovării păcii, stabilității și prosperității în întreaga Europă. Iar în contextul în care avem un război la graniță, aceste principii devin pilonii de susținere pentru „casa noastră”, indiferent dacă îi zicem Târgoviște, Dâmbovița, România, Uniunea Europeană sau lumea întreagă.
Tânăra generație trebuie să înțeleagă importanța sacrificiilor generațiilor precedente în lupta pentru independență și libertate. Aceste sacrificii au fost fundamentale pentru modelarea identității noastre naționale și pentru asigurarea drepturilor și libertăților pe care le avem astăzi.
Este important ca tinerii să fie conștienți de moștenirea istorică a țării lor și să aprecieze prețul plătit de strămoșii lor pentru a le oferi oportunitățile și privilegiile de care se bucură în prezent. Prin cunoașterea și înțelegerea acestor aspecte, tinerii pot să devină cetățeni responsabili și angajați în construirea unui viitor mai bun pentru România și pentru Europa.”, a transmis prefect Claudia GILIA.