PRECAUȚIE MAXIMĂ, cazurile de hepatită severă, cu origine necunoscută cresc de la o zi la alta,numărul acestora a ajuns la 190, a anunţat marţi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, potrivit Reuters.
Cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant hepatic, mai transmite OMS.
Un caz a fost raportat și în România, la o fetiță de 5 ani, care în momentul de față este internată, în stare stabilă.
Specialiștii spun că se investighează în prezent o tulpină de adenovirus, denumită F41, prezentă la foarte mulți copii diagnosticați cu hepatită severă, spune la RFI, Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford spune că foarte mulți dintre copiii care au făcut aceste forme severe de hepatită din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avut o infecție cu acest tip de virus.
” La momentul de față se investighează posibilitatea ca acest virus să fie cauza manifestărilor simptomatice extrem de severe. Deocamdată nu cunoaștem suficient de multe date despre acest fenomen. Există posibilitatea ca și infecția anterioară cu coronavirus la acești copii să fi exacerbat simptomele, să fi crescut severitatea acestei infecții adenovirale.” a spus la RFI, Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford
CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul – nu doar a plasmei sanguine – poate da rezultate mai bune.
Ce putem face pentru a preveni îmbolnăvirea cu această hepatită necunoscută, ce nu ar trebui să facem și când trebuie să ne adresăm medicului
Să ne spălăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să purtăm mască , să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale
Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.
Urmărește Partener TV și pe Google News
Un comentariu
Pingback: INTRĂ în VIGOARE la ora 12, ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ