Peştera Ialomiţei reuşeşte să atragă în ultima perioadă turişti din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare, graţie frumuseţilor naturale pe care le ascunde dar şi condiţiilor de vizitare ultra moderne. Peștera Ialomiței supranumită Peștera Regilor se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița, la o altitudine de 1.660 m. Peștera atrăgea vizitatori încă încă din cele mai vechi timpuri. Prima mențiune a fost făcută de I. Kleinlauf în anul 1793, într-o lucrare despre peșterile din Transilvania. La 1897 era considerată cea mai mare cavitate subterană din Principatele Române, iar în 1953 a fost realizat primul plan în detaliu de către o echipă condusă de Mihai Șerban și Iosif Viehman și publicat (1974) în Buletinul Clubului de Speologie „Emil Racoviță”. Peştera Ialomiţei, monument al naturii şi cea mai importantă formaţiune carstică a Bucegilor, a fost reabilitată şi modernizată, cu ajutorul fondurilor europene, prin proiectul „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa”.Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în calitate de beneficiar, a obţinut finanţare nerambursabilă prin programul Regio, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism”.Valoarea totală a proiectului a fost de 6.415.654,31 lei, din care valoarea totală eligibilă a reprezentat 4.533.196,07 lei (fonduri FEDR 4.180.254,38 lei; fonduri de la bugetul naţional 352.941,69 lei).Contractul de finanţare s-a derulat pe parcursul a 40 de luni, având ca obiectiv dezvoltarea zonei montane din judeţul Dâmboviţa, prin creşterea activităţii turistice în zona Peşterii Ialomiţei. Investiţia realizată cu sprijin Regio a avut ca rezultat crearea condiţiilor optime pentru vizitarea peşterii, cu acces îmbunătăţit pentru turişti, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
Acest monument natural reprezintă un punct de mare interes pentru turismul judeţului Dâmboviţa, fiind cea mai vizitată peşteră din Munţii Bucegi. Peştera Ialomiţei a fost săpată de pârâul Horoaba, afluent pe dreapta al râului Ialomița, în calcarele jurasic-superioare din culmea sud-estică a muntelui Bătrâna și rămâne unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Munții Bucegi și chiar din țară. Turul peşterii poate fi făcut până la ora 18:00, de luni până duminică şi costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
news
- ISU „Basarab I” Dâmbovița intervine în județul Galați pentru a ajuta la combaterea efectelor inundațiilor
- AVERTISMENT! Urmează o noapte foarte rece pentru mijlocul lunii septembrie, în toate regiunile României
- Bulevardul Primăverii din Bârlad, transformat în râu navigabil de inundații
- Furnizarea apei potabile va fi întreruptă la blocul A2, scările A, B, C, D, din cartierul CFR Târgoviște pe 16 septembrie 2024
- Ieri a debutat o nouă ediție de campionat la nivelul Juniorilor U11, cu 15 echipe la start
- Luni, 16 septembrie este ultima zi de admitere la Universitatea Valahia din Târgoviște
- POLIȚIA ROMÂNĂ FACE RECOMANDĂRI ÎN CONDIȚII METEO NEFAVORABILE
- PRĂPĂD: Inundații-fulger de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 ore