Mironosițele ,obicei unic în comuna dâmboviţeană Băleni, duminica a treia după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă a consacrat o duminică specială Sfintelor Femei Mironosițe, prin aceasta recunoscând și prețuind rolul lor de mărturisitoare și vestitoare ale Învierii lui Hristos.
În localitatea dâmboviţeană Băleni-Sârbi de sute de ani se păstrează un obicei unic în România care reunește la biserică femeile din sat. Aici preotul face slujba închinată celor trecuți în neființă, iar imediat după miezul nopții se aprinde un foc mare în cimitir și femeile văduve se așează în jurul lui și înalță cântece de slavă lui Dumnezeu. Tradiția spune că după cântarea primului cocoș din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele și să le tămâie.Femeile din Băleni-Sârbi se mândresc cu faptul că li se zice mironosițe.
În fiecare an, în a treia săptămână de după Paști, ele merg la biserică unde participă la slujba în amintirea morților, rugându- se pentru sufletele acestora. După aprinderea focului în mijlocul cimitirului, mironosițele cântă întreaga noapte, așează lumânări la toate mormintele și dau cu tămâie și cu mir pe fiecare cruce, ca morții să-și găsească iertarea. La final, femeile se strâng în fața bisericii unde cântă și dau de pomană bucate alese în amintirea morților lor.
Dacă până acum câțiva ani, de Duminica Mironosițelor la cimitir veneau doar văduvele, astăzi numărul femeilor care participă este din ce în ce mai mare din dorința de a nu se pierde obiceiul!
Unele vin şi din alte localităţi .
În a treia Duminică după Paști, numită în calendarul creștin ortodox și Duminica Mironosițelor, se face pomenirea femeilor purtătoare de mir de mare preţ cele Trei Marii, care s-au dus ca să ungă trupul Mântuitorului în ziua Învierii Sale, cele considerate adevăraţi dascăli ai Bisericii, nu atât prin învăţătura lor teologică, întrucât ea nu putea fi diferită de cea a Apostolilor, cât prin modul lor de a fi şi de a făptui, prin modul lor de a exprima legătura de credinţă şi curaj, de smerenie şi de preţuire faţă de Mântuitorul Cel răstignit şi Înviat, înălţat la viaţa cerească, la viaţa veşnică, la viaţa fără de moarte şi fără de stricăciune, care au cuprins picioarele Domnului şi au plâns de bucurie, iar sufletele lor s-au umplut de pace!
Urmărește Partener TV și pe Google News