Boboteaza, sărbătoare celebrată an de an de creștinii ortodocși, pe 6 ianuarie, ea reprezintă botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, ceremonie realizată de Sfântul Ioan Botezătorul.
În Ajun și în ziua de Bobotează, fiecare biserică oficializează o slujbă aparte, în cadrul căreia se sfințește aghiasma cea mare.
În săptămâna dinaintea sărbătorii, preoții merg din casă în casă și sfințesc locuințele.
În ziua de Bobotează, preoții sfințesc Aghiasma cea Mare adunată în vase de lemn sau metal, iar fiecare credincios care a participat la slujbă ia apă sfințită și duce acasă.
Ce simbolizează sărbătoarea
Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos, însă nu pentru iertarea păcatelor acestuia, ci pentru sfințirea creației. Se spune că atunci când Sfântul Ioan a început procesiunea în râul Iordan, diavolii au venit și au încercat să împiedice botezul. În acel moment, Dumnezeu a cerut preoților să sfințească apele, diavolii ajungând astfel sub gheață.
Ziua de 6 ianuarie este una cu totul specială. Se spune că după ce Mântuitorul a fost botezat, cerurile s-au deschis. În chip de porumbel, Sfântul Duh a coborât și a stat peste Iisus, în timp ce Dumnezeu a rostit „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”.
Superstiții de Bobotează
Bătrânii noștri vedeau cum va fi noul an în funcție de vremea din Ajun și de Bobotează:
- dacă este brumă în ajunul Botezului Domnului, anul va fi unul cu roade multe;
- dacă picură din streașina casei, vom avea o vară ploioasă;
- dacă plouă în ajunul Bobotezei, tot anul va fi unul ploios;
- dacă zăpada de sub piciorele preotului scârțâie când vine cu „Iordanul”, atunci vom avea un an bogat și roditor;
- ploile din timpul anului vor veni din direcția din care va stropi preotul cu busuiocul.
Urmărește Partener TV și pe Google News