24 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”,în calendarul popular,Sânzienele sau Drăgaica,în credința populară, spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune.
Prorocul Ioan s-a născut în localitatea Ein-Karem, de lângă Ierusalim, cu 6 luni înaintea nașterii Mântuitorului. Părinții săi au fost rabinul Zaharia și Elisabeta. Mama sa era verișoara Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos.
Deși erau în vârstă, arhanghelul Gavril le-a prevestit venirea sa pe lume.
Împăratul roman Irod a poruncit uciderea băieților sub 3 ani după venirea pe lume a lui Hristos, astfel că Elisabeta a fugit cu Ioan în munți. Preotul Zaharia a fost ucis în templu de soldații împăratului deoarece a refuzat să spună unde este ascuns fiul său. La 40 de zile de la moartea lui Zaharia, Elisabeta a murit iar Ioan a fost crescut de un înger.
În tinerețe, Ioan a dus oviață ascetică, retrăgându-se în deșertul Bethabara, pentru rugăciune și meditație.
În anul 26, în timpul împăratului Tiberiu, Dumnezeu i-a cerut lui Ioan să meargă în regiunea Iordanului, unde a început să vestească venirea lui Mesia.În predicile sale susținea dreptatea, îndreptarea moravurilor, cinstea, înțelegerea.
Ioan este cel care l-a botezat pe Isus în râul Ioranului iar Duhul Sfânt s-a pogorât pe creștetul acestuia sub formă de porumbel.
Tradiții și obiceiuri
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul are loc în timpul postului Sf. Apostoli Petru și Pavel astfel că în această zi este dezlegare la pește.
Se povestește, din strămoși, că prevestitorul cuc cântă de la echinocțiul de primăvară, chiar de ziua Bunei Vestiri, până la solstițiul de vară, adică până la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele sunt cele care provoacă « amuțirea cucului », deoarece se crede că el ar putea prevesti oamenilor cât mai au de trăit, dar numai Dumnezeu cunoaște de fapt cât le este scris oamenilor sa trăiască.
Tot la sate, în ziua de Sânziene, tinerele obișnuiesc să meargă pe câmp la cules de “sânziene”, flori mici, galbene, pe care le vor împleti mai apoi în cununi. Între timp flăcăii cântă și chiuie. Aceste cununi sunt agățate în poartă sau așezate în casă și prin ogradă, având rol protector dar și spor de noroc și sănătate.
De asemenea, nevestele care poartă “sânzienele” în sân sau în păr, vor mirosi frumos tot restul anului, vor fi mai atrăgătoare și mult mai iubitoare.
Urmărește Partener TV și pe Google News