Desi musetelul este una dintre cele mai cunoscute plante din Romania, totusi putina lume cunoaste cu adevarat toate proprietatile sale benefice si care sunt efectele asupra organismului.
In cadrul acestui articol vei gasi totul despre musetel, incepand cu beneficiile pe care le aduce si pana la prepararea unei cesti perfecte pentru infuzie.
Ce este musetelul?
Purtand oficial denumirea de “Matricaria chamomilla” sau “Matricaria recutita”, musetelul este o planta erbacee care face parte din familia Asteracee. In denumirea populara musetelul mai este cunoscut sub numele de “romanita”, “romanica” si “matrice”.
Grecii au fost primii in istorie care au consacrat musetelul ca fiind o planta cu numeroase beneficii si aplicatii pentru organism, cu toate ca musetelul a aparut pentru prima data in Egiptul Antic. Despre musetel au scris mari nume ale medicinei antice, printre care se numara Hipocrate, Galenus si Dioscorides.
Musetelul era utilizat inca din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea problemelor digestive, dar si reumatice. De asemenea era recomandat in cazul infectiilor cu paraziti digestivi, precum si pentru calmarea diferitelor simptome provocate de iritatii ale pielii.
In ziua de astazi musetelul este folosit in mai multe moduri, printre care se numara:
- Extract de musetel
- Infuzii si ceai de musetel
- Uleiuri esentiale
- Capsule sau comprimate
- Creme, unguente
Ce contine ceaiul de musetel?
Aproximativ 120 de compusi se regasesc in floarea uscata de musetel, asta pe langa uleiurile esentiale din musetel care de obicei sunt utilizate in industria cosmetica.
Planta de musetel este una bogata in minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, sodiu, zinc, mangan), vitamina A, acid salicilic si riboflavina. De asemenea cuprinde si alte principii active importante, cum ar fi terpenoizi, cumarine, flavonoizi si spiroeteri.
Cercetatorii care au studiat compusii prezenti in planta de musetel au demonstrat ca unii dintre acestia au un important rol antiinflamator, antibacterian, antiiritan si antialergic.
Ce beneficii are ceaiul de musetel?

Utilizat de sute de ani in medicina traditionala, ceaiul de musetel sau musetelul consumat sub forma de capsule sau comprimante are nenumarate beneficii asupra organismului. Cateva dintre acestea sunt:
- Diminuarea simptomelor racelii si gripei
- Ameliorarea ranilor, eczemelor, hemoroizilor si iritatiilor
- Ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale si a gingiilor
- Contribuie la stoparea starilor de greata, indigestie si diaree
- Sedativ pentru reducerea anxietatii
Datorita apigeninei, un compus ce se regaseste din belsug in musetel, ceaiul de musetel s-a dovedit ca ajuta la un somn mult mai bun. Apigenina este un antioxidant care influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, lucru care contribuie din plin la reducerea starii de anxietate si la stimularea somnului.
De asemenea, ceaiul de musetel are un rol benefic si pentru sistemul digestiv. Astfel, extractul de musetel ajuta enorm la prevenirea aparitiilor problemelor de natura gastrointestinala.
Studiile efectuate de cercetatori au demonstrat ca ceaiul de musetel ajuta si la ameliorarea crampelor si a diareei, iar in acelasi timp se poate dovedi foarte util in prevenirea aparitiei ulcerului stomacal.
Pe langa toate celelalte lucruri prezentate mai sus, ceaiul de musetel prezinta o serie intreaga de alte beneficii:
- Poate reduce efectele osteoporozei – osteoporoza reprezinta o afectiune la nivelul oaselor, ce consta in pierderea densitatii acestora si cresterea riscului de aparitie a unor fracturi, iar aceasta boala este mai prezenta in special in cazul femeilor care au trecut de menopauza. Studiile au dovedit ca ceaiul de musetel contribuie la incetinirea osteoporozei
- Poate reduce nivelul de zahar din sange – ceaiul de musetel contribuie la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, lucru ce se intampla in mod deosebit atunci cand nivelul de zahar din sange este peste cel normal. Faptul ca ceaiul de musetel ajuta la reducerea nivelului de zahar din oraganism conduce la un risc mai scazut de aparitie a complicatiilor legate de diabet
- Calmeaza durerile menstruale – ceaiul de musetel are un efect calmant in cazul acestor dureri
- Imbunatateste sanatatea inimii – datorita cantitatilor ridicate de antioxidanti numiti flavonoizi. Ceaiul de musetel contribuie la mentinerea in limite normale a nivelului de colesterol din organism, dar si la reducerea tensiunii arteriale, factori care determina aparitia bolilor de inima
- Contribuie la ameliorarea inflamatiilor – ceaiul de musetel ajuta la o buna functionare a sistemului imunitar si la lupta impotriva infectiilor, astfel ca are efecte benefice in calmarea mai multor tipuri de inflamatii, aici fiind incluse si afectiuni gastrointestinale precum colita ulcerativa, boala lui Crohn sau refluxul gastroesofagian
- Amelioreaza si calmeaza afectiunile pielii – efectele benefice ale ceaiului de musetel au fost demonstrate si in ceea ce priveste ameliorarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, iritatiile dar si neplacerile provocate de hemoroizi. Acest tratament poate fi utilizat atat in cazul adultilor, cat si pentru bebelusi pentru calmarea iritatiilor provocate de scutece
Musetelul este utilizat si in industria cosmetica
Uleiurile esentiale extrase din aceasta planta, dar si infuzia de musetel sunt folosite cu regularitate in cadrul multor produse cosmetice, iar in acelasi timp exista si unguente, creme si produse pentru par cu extract de musetel.
Aplicarea cremelor pe baza de musetel direct pe suprafata pielii imbunatateste conditia dermului, lucru datorat principiilor active din musetel precum sunt bisabololul si camazulena. Acestea contribuie la calmarea simptomelor dermatitei si a altor afectiuni ale pielii, avand un efect antiinflamator.
De asemenea, samponul pe baza de musetel intareste firul de par, ajuta la protejarea scalpului si are efect in combaterea matretii.
Cum se prepara ceaiul de musetel?
Pentru prepararea unui ceai de musetel pot fi utilizate pliculete cu musetel, flori uscate si faramitate sau chiar flori de musetel proaspat culese. Pentru un plus de aroma poti folosi chiar si pliculete de ceai de musetel in combinatie cu alte fructe sau plante.
Daca vrei sa prepari ceai de musetel atunci urmeaza acesti pasi:
- Pasul 1 – trebuie sa pregatesti florile de musetel pentru infuzie, iar cantitatea difera in functie de tipul de musetel utilizat – uscat sau abia cules. De exemplu, pentru 200 de mililitri de ceai de musetel se recomanda a se folosi o lingura de musetel uscat sau 3-4 lingurite de musetel proaspat
- Pasul 2 – incalzeste apa pana la apropierea de temperatura de fierbere, aproximativ 90 de grade Celsius
- Pasul 3 – adauga musetelul in apa fierbite si acopera ibricul cu o farfurie mica. In acest fel vei obtine cel mai bun ceai de musetel, pastrand aroma si impiedicand uleiurile esentiale sa se evapore
- Pasul 4 – infuzia trebuie lasata 3-4 minute, astfel incat sa se permita florii de musetel sa elibereze in apa toate principiile active
- Pasul 5 – daca preferi ceaiul mai dulce atunci poti adauga miere de albine sau zahar, in timp ce pentru un plus de arome naturale poti pune o felie de mar verde in cana de ceai
Contraindicatii
In general ceaiul de musetel poate fi consumat fara sa produca efecte adverse importante. Totusi, consumat in doze prea mari poate genera stari de ameteala sau stari de voma.
Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae, precum ambrozia, crizantemele sau paralutele nu ar trebui sa consume ceai de musetel. De asemenea, pot aparea iritatii ale pielii sau la nivelul ochilor daca esti alergic la plantele amintite anterior si utilizezi produse cosmetice pe baza de extract de musetel.
Consumat pe o perioada indelungata ceaiul de musetel poate avea si efect anticoagulant, asadar in cazul in care trebuie sa fii supus unei operatii este recomandat sa renunti la ceaiul de musetel cu cel putin doua saptamani inainte de interventie.
Urmărește Partener TV și pe Google News