AVERTISMENTUL MEDICILOR, cel mai agresiv val de VIROZE, mai rău ca-n plină pandemie, ANTIBIOTICELE sunt INUTILE , tabloul îmbolnăvirilor arată o combinație între viroze, covid, gripă și bronșiolită.
Scenariile medicilor s-au adeverit, numărul îmbolnăvirilor cu gripă și viroze este în creștere, mai ales după petrecerile de Crăciun și Revelion. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline de români de toate vârstele cu febră, frisoane și tuse, iar medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți.
Din cauza aglomerației, în multe spitale sunt cozi lungi la care se așteaptă ore multe. Ne luptăm în același timp cu gripă, Covid și cu viroze, ne transmit medicii, care spun că acest val se va încheia abia în primăvara.
Situația e îngrijorătoare.
„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate” a atras atenția, la Mihai Craiu, medic pediatru.
Dr. Mihai Craiu atrăsese atenția de mai bine de o săptămână că ar putea urma o creștere a cazurilor de viroze în rândul copiilor, ceea ce s-a și adeverit.
„ Cei care au în familie copii ar trebui să încerce să evite aglomerația. Mai ales … indoor. Căci valul de bronșiolite crește tot mai mare”, atrăgea atenția cunoscutul pediatru.
Medicul a făcut apel către persoanele tentate de automedicație și – mai ales – către părinți să folosească antibiotice (și medicamente, în general) numai la recomandarea unui medic.
„E sezonul virozelor. Ne așteptăm la Covid-19, la Gripă și Bronșiolită (devastatoare la copii și persoane cu o imunitate foarte scăzută !!!!), la crize de tip astmatic declanșate de viroze. Pentru toate acestea nu folosim antibiotice. Sunt inutile, ba chiar mai rău ne fac”, a avertizat medicul.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „E clar că adresabilitatea a crescut mult, cu 70%, se întâmplă în primul rând la copii, dar și la adulți”.
„Să știți că din punctul meu de vedere aceasta este soluția (purtarea măștii – n.red.)”, spune dr. Gindrovel Dumitra. „Oameni buni, puneți-vă mască! Eu și eu o fac …”, este sfatul medicului.
În plus, persoanele care au simptome respiratorii ar trebui să evite participarea la evenimente, inclusiv întâlniri sau mese în familie de sărbători, în această perioadă, atrag atenția cei doi medici.
„Trebuie să rupem un pic lanțul de transmitere, iar acest lucru se întâmplă în mod obișnuit în săptămână dintre Crăciun și Revelion, respectiv după aceea, până la Sfântul Ion. Pentru că datele pe care le avem în anii precedenți ne arată o scădere foarte mare a numărului de cazuri în această perioadă, tocmai și pentru faptul că colectivitățile de copii, cele școlare, sunt în vacanță.”
În cazul în care aveți simptome respiratorii, primul sfat este să luați legătura cu medicul de familie și să vă izolați, pentru a nu risca să transmiteți infecția respiratorie altor persoane.
Urmărește Partener TV și pe Google News