Duminică, 7 aprilie 2019, s-a întrunit din nou Comitetul Local de Combatere a Bolilor, la care au participat factorii responsabili – reprezentanți ai instituțiilor, în problema pestei porcine africane la nivelul județului Dâmboviţa.
În condițiile în care virusul PPA a fost confirmat și la porcul mistreț găsit mort vineri, pe fondul de vânătoare nr. 13 Runcu, din comuna dâmboviţeană Runcu , s-a decis vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată, prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare:
“ Virusul Pestei Porcine Africane a fost diagnosticat la un porc mistreț găsit mort pe raza fondului de vânătoare nr. 13 Runcu, aparținând APMTC Runcu.
Suspiciunea a fost emisă în data de 05.04.2019, în urma emiterii buletinului de analiză de către LSVSA Dâmbovița. Probele au fost expediate către IDSA București, care a confirmat suspiciunea în data de 06.04.2019.
A fost convocată o ședință a CLCB Dâmbovița sub coordonarea prefectului pentru emiterea planului de măsuri pentru combaterea și eradicarea Pestei Porcine Africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Au fost stabilite o serie de măsuri cum ar fi: vânarea integrală a mistreților prin metode care nu dislocă efectivul, reducerea efectivului de mistreț din fondurile de vânătoare învecinate, neafectate de Pesta Porcină Africană, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare.
Proprietarii din zonă au fost informați să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu alte materiale suscceptibile de a fi contaminate, provenite din fondul de vânătoare.” ne-a comunicat DSVSA Dâmboviţa
Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.