Un dinte mobil la vârsta adultă este un motiv de îngrijorare! Mobilitatea dentară apare atunci când dintele își pierde suportul și se separă încet de gingie și de os. În acest caz până și cea mai mică atingere poate determina mișcarea dintelui, iar mestecatul îl poate slăbi și mai mult.
La adulți, pe lângă mobilitatea dentară pot apărea și alte simptome. Acestea includ diverse probleme legate de gingii: sângerare; inflamație; roșeață și retracție gingivală.
Simptomele descrise pot indica o afecțiune de bază, așa că este important să discuți cu medicul tău atunci când simți că un dinte începe să se miște. Determinarea cauzei poate ajuta medicul dentist să prescrie tratamentul adecvat.
Cauzele mobilității dentare
Mobilitatea dentară la adulți nu are loc fără un motiv. În multe cazuri, mobilitatea și pierderea dinților se datorează bolii avansate ale gingiilor, mai ales atunci când există o infecție bacteriană care afectează gingiile, țesuturile și oasele din jur.
Boala parodontală sau parodontoza este adesea rezultatul unei igiene orale deficitare. Dacă dinții nu sunt îngrijiți în mod regulat, pot apărea complicații grave. Cu toate acestea, boala este tratabilă. Dacă parodontoza este detectată la timp, atunci este posibilă îndepărtarea infecției, oprirea inflamației și restabilirea sănătății dinților.
Dacă este lăsată netratată, boala parodontală poate progresa și poate duce la afectarea osului din jurul dinților. Dinții nu vor primi sprijinul de care au nevoie și vor deveni mobili. Semnele timpurii ale bolii parodontale includ sângerare, gingii dureroase și roșii.
Alte cauze ale mobilității dinților la adulți sunt:
- Bruxismul sau scrâșnitul inconștient al dinților care poate slăbi în cele din urmă dinții și poate provoca alte complicații, cum ar fi durerile de cap.
- Traumatismele de la nivelul gurii sau feței pot duce, de asemenea, la mobilitatea și pierderea dinților.
Indiferent de severitatea simptomelor, cauzele apariției sau altor factori, dacă apar semne de dinți mobili, ar trebui să soliciți imediat ajutor de la un medic.
Tratamentul dinților mobili
Tratamentul începe după ce medicul determină cauza mobilității dentare. Dacă cauza este boala parodontală, va fi necesară o procedură specială de igienizare dentară pentru a îndepărta placa întărită care s-a acumulat sub dinți și gingii. Detartrajul implică îndepărtarea depunerilor dentare dure de pe suprafața coroanei dintelui sau de sub gingie. Chiuretajul este conceput pentru a netezi suprafața rădăcinii. În plus, procedura ajută gingiile să se atașeze de dinte.
În funcție de severitatea bolii, pot fi necesare operații mai complexe.
Există următoarele opțiuni:
Chirurgie cu lambou. Medicul face incizii în gingii și le retrage de pe dinți pentru a efectua procedura de chiuretare. După aceea, țesutul gingival se reatașează.
Grefa osoasă. În cazul pierderii osoase, medicul dentist poate preleva fragmente osoase dintr-o altă zonă a corpului pacientului sau poate folosi material osos special pentru a grefa și repara zona unde s-a pierdut mai mult țesut osos.
Imobilizarea dinților. Dacă dintele mobil nu s-a separat de bază, medicul dentist poate salva dintele cu o atela specială. Pentru aceasta se folosește o bucată de metal care leagă mai mulți vecini. Acest lucru oferă dintelui slăbit un sprijin suplimentar și îl împiedică să se miște.
Consecințele pierderii dinților. De ce este important să înlocuiești un dinte lipsă?
Pierderea dinților poate avea consecințe semnificative asupra sănătății generale a pacientului, atât fizică, cât și psihologică. Consecințele fizice sunt:
- slăbirea dinților rămași;
- pierdere osoasă;
- tulburări ale articulației temporomandibulare;
- probleme masticatorii.
Consecințele sociale și psihologice ale pierderii dinților sunt, de asemenea, importante, deoarece pot provoca jenă socială, anxietate și probleme de vorbire, scăderea stimei de sine și creșterea suferinței emoționale. Absența dinților afectează negativ bunăstarea generală a pacientului și calitatea vieții acestuia. Medicii stomatologi recomandă ca toți dinții lipsă să fie înlocuiți.
Cum poți înlocui un dinte lipsă?
Cel mai bun mod de a înlocui dinții lipsă este tratamentul cu implanturi dentare. Oferă cel mai bun rezultat din punct de vedere al funcționalității și oferă, de asemenea, cel mai estetic aspect, deoarece vizual arată la fel ca dinții naturali.
O punte dentară este o altă modalitate de a înlocui un dinte lipsă. Este formată dintr-un dinte de înlocuire „fals” montat între două coloane, câte una pe fiecare parte, pentru a-l susține. Principalul dezavantaj al punților este că dinții sănătoși vecini trebuie să fie șlefuiți pentru a putea instala coroanele.
Protezele dentare oferă cea mai economică opțiune pentru înlocuirea dinților atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc. Dar sunt incomode și arată mai puțin natural decât punțile și implanturile dentare.