Este o plantă care provine din zona mediteraneană, care, pe lângă faptul că este folosită la gătit, este folosită pentru a trata numeroase probleme medicale, de la probleme digestive până la tratarea excesului de greutate sau căderea părului.
Ce este rozmarinul și la ce este folosit
Rozmarinul este un arbust lemnos, cu frunze abundente, veșnic verzi, adică nu le pierde în timpul schimbărilor de sezon. În afară de zona mediteraneană, se găsește pe scară largă în sudul Europei și în Africa de Nord. Este tipic pentru vremea uscată și însorită.
Este foarte aromat și are atât utilizări culinare, cât și medicinale. Poate crește până la doi metri înălțime, rezistă bine la frig și rămâne verde pe tot parcursul anului.
Frunzele acestui arbust sunt compuse și apar una în fața celeilalte. Florile de rozmarin sunt de culoare albastră și pornesc aproape întotdeauna și în orice situație de la axila frunzelor.
Înflorește de câteva ori pe an, primăvara și toamna. Datorită calităților sale estetice, a găsit o largă utilizare ca plantă ornamentală și ca însoțitor în prepararea mâncărurilor, fiind un excelent agent aromatizant; cu toate acestea, și-a găsit, de asemenea, multiple utilizări în medicina naturală.
Rozmarinul este o planta aromata usor de ingrijit, atat in ghivece cat si in gradina. Este rezistent la seceta si poate fi cultivat atat in interior cat si in exterior. In plus, necesita putina ingrijire si nu are nevoie de udare frecventa. Este, de asemenea, o planta perena, care va reveni an de an. In gradina, rozmarinul poate fi plantat in zone cu lumina directa a soarelui si sol bine drenat. In ghivece, asigurati-va ca aveti un vas cu drenaj si umpleti cu un amestec de pamant de gradina si nisip sau perlit pentru drenare suplimentara.
Proprietăți și beneficii ale rozmarinului
Planta de rozmarin este bună pentru multe lucruri, începând cu proprietățile sale carminative, care o fac ideală pentru a facilita suprimarea gazelor acumulate în tractul digestiv.
De aceea, administrarea unei infuzii este atât de bună pentru tratarea flatulenței și a meteorismului, folosită pentru a ajuta digestia sau pentru a suprima gazele din cilindrul digerabil, se recomandă a fi administrată după mese.
Un alt beneficiu al acestei plante este că este benefică pentru tratarea disconfortului cauzat de menstruație. Infuziile ajută la calmarea sentimentelor de iritabilitate, a durerilor de cap și la reducerea balonării abdominale.
Florile de rozmarin sunt folosite ca un antidot natural pentru tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul, deoarece nu are efecte adverse asupra plămânilor.
Cercetările au arătat că planta are substanțe antiinflamatorii care acționează direct asupra intumescenței pulmonare.
Atunci când se colectează în scopuri medicinale, pentru a profita pe deplin de proprietățile rozmarinului, se folosesc în principal florile plantei, motiv pentru care acestea se recoltează la sfârșitul primăverii, deși se pot folosi și frunzele.
Plantele se usucă la umbră și se depozitează în cutii din materiale neutre, cum ar fi cartonul (niciodată sticlă sau plastic, pentru a nu se uda). Acestea pot fi păstrate până la un an în condiții excelente.
Proprietățile plantei de rozmarin includ elemente precum camforul, acidul cafeic și rosmarinic, flavonoidele și alți compuși medicinali.
Dintre beneficiile rozmarinului, putem evidenția utilizările sale pentru tratarea amenoreei, dismenoreei, a problemelor intestinale și a diareei, precum și a problemelor de piele și a căderii părului.
Cele mai frecvente utilizări ale sale în tratamentul bolilor sunt dedicate prevenirii cancerului și Alzheimer, deoarece are proprietăți antioxidante deosebite.
Este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru a trata durerile musculare, căderea părului, unghiile slabe și fragile, respirația urât mirositoare, îngrijirea pielii și a tenului, printre multe alte lucruri.
Utilizări ale plantei de rozmarin
Cele mai frecvente utilizări ale rozmarinului, în afară de asezonarea sau aromatizarea pentru condimentarea unei mari varietăți de mâncăruri, sunt următoarele:
Infuzie. Acest lucru se poate face cu florile, dar este posibil și cu frunzele. În acest caz, o lingură la o cană de apă (aproximativ șapte grame la 250 ml de apă).
Tinctura. Puneți două sute de grame de rozmarin într-un borcan și adăugați un litru de alcool de șaptezeci la sută. Se agită bine și se lasă să stea șapte până la zece zile, acoperit, se agită o dată pe zi, se filtrează și se păstrează într-un borcan ferit de lumină.
Unguent. Mai întâi se încălzește tinctura într-o baie de apă până când volumul acesteia se reduce de cinci ori (de la un litru la 200 ml). Se topește 1 kg de vaselină albă într-un bain-marie și se adaugă 100 ml din concentratul care tocmai a fost preparat. Se lasă să se răcească și se amestecă bine ingredientele.
Loțiune. Puneți două sute de grame de rozmarin într-o sticlă și adăugați un litru de alcool de nouăzeci și șase la sută. Se agită bine și se lasă să stea timp de zece zile într-o sticlă închisă, amestecând o dată pe zi. Se filtrează și se păstrează într-un borcan ferit de lumină. Atunci când îl folosiți, trebuie luat în considerare faptul că pătează hainele, așa că fiți prudenți cu utilizarea sa în inhalații. Se adaugă un litru de apă clocotită peste o mână de frunze de rozmarin. Acoperiți-vă capul cu un prosop și inspirați-i vaporii la o distanță suficientă pentru a evita să vă ardeți cu vaporii fierbinți.
Rozmarinul pentru păr
Cel mai comun mod de a folosi rozmarinul pentru păr este sub formă de decoct. Pentru a face un decoct din această plantă. Se folosesc aproximativ treizeci și cinci de grame de flori la un litru de apă și se fierbe timp de aproximativ cincisprezece minute.
Preparatul poate fi folosit direct pe scalp în caz de cădere a părului. De asemenea, se poate prepara ulei de rozmarin și se pot folosi proprietățile acestuia pentru păr.
Pentru ulei se folosesc 20 de grame de ulei esențial de rozmarin la fiecare litru de ulei de măsline. Se aplică în cazul durerilor reumatice, nevralgii și al problemelor conexe, masând întotdeauna și în orice împrejurare cu mișcări circulare.
Poate fi folosit rozmarinul pentru pierderea în greutate?
Rozmarinul este o plantă cu capacitatea de a reduce colesterolul, trigliceridele, acidul uric, de a îmbunătăți circulația și starea generală a organismului.
Se pare că toate acestea, alături de nivelul ridicat de potasiu și de acțiunea antiinflamatoare, sunt elemente care îl fac potrivit pentru persoanele care doresc să slăbească și destul de eficient, conform studiilor efectuate în acest sens.
De asemenea, așa cum spunem întotdeauna, deși rozmarinul este un ajutor pentru pierderea în greutate, este important să ținem cont de acest lucru: va avea un efect vizibil doar dacă, pe lângă încorporarea rozmarinului în dieta noastră de slăbire, ne schimbăm alimentația cu o dietă mai sănătoasă, rămânem activi și evităm situațiile stresante.
Rozmarin antibiotic natural
Se întâmplă ca planta de rozmarin să fie una dintre cele mai puternice ierburi ca antibiotic natural. La fel ca și rudele sale, menta, salvia și cimbrul, care sunt toate plante din familia labiatelor, are o aromă delicioasă și proprietăți medicinale.
Totuși, puterea antibiotică a proprietăților medicinale ale rozmarinului este mai mare decât a celorlalte plante, deoarece are carnosol sau acid carnosolic, care este un agent antimicrobian foarte puternic și eficient.
Tocmai de aceea, este foarte recomandat în cazul infecțiilor intestinale și este folosit chiar și în cadrul tratamentului anumitor boli venerice.
Rozmarinul și tensiunea arterială
Există o mică confuzie cu privire la beneficiile rozmarinului pentru tensiunea arterială, iar în unele locuri este numit ca o plantă pentru hipertensivi, ceea ce este greșit.
Rozmarinul crește de fapt tensiunea arterială și, prin urmare, este indicat pentru hipotensiune, după cum arată clar acest studiu privind utilizarea uleiului esențial al plantei la pacienții hipotensivi.
Alte utilizări ale rozmarinului
În afară de gătit și medicamente, există și alte utilizări ale rozmarinului care merită menționate:
Odorizant: Este suficient să atârni câteva crengi, de preferință în floare, astfel încât aroma sa să pătrundă în toată casa. De asemenea, funcționează ca un repelent pentru insecte.
Plantă ornamentală: În afară de faptul că este foarte frumoasă, rămâne verde tot anul și este un arbust care nu necesită prea multă îngrijire.
Purificator de apă: De mii de ani, în zona mediteraneană, apa fiartă cu un pumn de rozmarin a fost folosită pentru a o purifica. Acțiunea antibacteriană a acestei plante era folosită pentru a reduce încărcătura bacteriană a apei.
Contraindicațiile rozmarinului
Deși aceste proprietăți sunt fundamentale, trebuie să cunoaștem și efectele nefavorabile ale consumului de rozmarin sau contraindicațiile acestuia și cum să îl consumăm în mod convenabil pentru a evita aceste dezavantaje și a profita din plin de virtuțile sale.
Am menționat deja că abuzul de această plantă are consecințele sale, dar există și persoane care nu ar trebui să o consume, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele care, indiferent de motiv, trebuie să urmeze o dietă săracă în potasiu și persoanele suferă de o anumită boală sau o problemă nefritică.
De asemenea, poate interacționa cu diverse medicamente, așa că, dacă luați medicamente, este bine să vă adresați medicului înainte de a începe să folosiți această plantă.
Contraindicațiile rozmarinului sunt pentru ceai, infuzie și alte utilizări medicinale, deoarece utilizarea sa culinară este mai degrabă aromatică și subtilă.