
În cazul unor afecţiuni cum sunt cele tiroidiene, analizele de sânge trebuie completate cu ecografii, pentru un diagnostic complet.
Când ne gândim la o investigaţie precum ecografia, ca şi pacienţi o asociem de regulă cu cele abdominale. Însă medicii endocrinologi şi pacienţii acestora cunosc cât de importantă este o ecografia pentru sănătate. Femei, dar şi bărbaţi, persoane tinere sau mai în vârstă ajung să îşi facă o programare la un astfel de cabinet din diverse motive. Diagnosticul pentru fiecare caz în parte îl va stabili medicul specialist desigur, dar analizele de sânge şi o ecografie tiroidiană sunt necesare oricui suferă de o boală endocrină.
Pe baza celor două tipuri de investigaţii şi în urma unei discuţii cu bolnavul, diagnosticul va fi stabilit. Analizele de laborator sunt vitale, dar o simplă ecografie dezvăluie multe alte detalii. Tiroida, numită şi glanda în formă de fluture, joacă un rol semnificativ în organism. Stările de oboseală, creşterea sau pierderea bruscă în greutate, problemele metabolice, pot fi puse pe seama acesteia. Cu ajutorul medicaţiei stabilite de medic, toate aceste probleme se ţin sub control. Însă cum aflăm dacă au apărut schimbări şi ne confruntăm, de pildă, cu un nodul ?
Aici intervine necesitatea unei ecografii care spune în ce stadiu este boala, dacă este o singură formaţiune sau mai mulţi noduli, cât de mari sunt şi dacă este nevoie de o intervenţie chirurgicală. Dar nu trebuie să alarmăm, căci controalele periodice la medicul endocrinolog şi o bună comunicare sunt paşi importanţi. Această investigaţie care foloseşte gel ecografie şi aparatura medicală specifică, este de ajutor pentru monitorizarea din timp a afecţiunii.
Ecografia nu este deloc dureroasă, iar soluţiile folosite pentru „a citi” ce se întâmplă în interiorul organismului nu prezintă riscuri pentru sănătate. Fie că vine într-o formă compactă sau într-o cantitate mai mare, aşa cum este gel ecografie 5 litri, substanţa se îndepărtează uşor de pe piele, odată ce consultul s-a terminat. Datorită dezvoltării medicinei şi a evoluţiei tehnologiei, diagnosticarea corectă a devenit mai rapidă, precisă şi accesibilă. Cu toate acestea, contează în egală măsură şi implicarea pacientului, respectiv mersul regulat la consultaţii şi controale de rutină.