Vizitele la medic şi teama de ac par să nu aibă vârstă. Dacă adulţii privesc altfel problema şi intervine mecanismul de autocontrol, micuţii pacienţi îşi manifestă deschis teama de a face chiar şi un control de rutină. Iar când vine vorba de injecţii sau analize de sânge, copiii au nevoie de tot sprijinul emoţional pe care părinţii îl pot oferi pentru a-i ajuta să treacă cu bine peste această etapă şi să înţeleagă faptul că totul este pentru sănătatea lor.

De cele mai multe ori, un diagnostic corect şi complet presupune efectuarea unor teste de sânge. Ac, vacutainer, garou recoltare, mâna pricepută a asistentei şi în câteva minute procedura medicală s-a încheiat. Doar că pentru cei mai micuţi, tot procesul pare îndelungat şi neplăcut. Aici intervin părinţii sau tutorii care trebuie să prezinte totul într-o manieră realistă, dar plăcută, astfel încât copilul să înţeleagă de ce este nevoie să facă analize, ce sunt acestea, de ce să fie înţepat cu acul şi să i se ia sânge, cu ce îl ajută şi tot aşa.
Fie că este băieţel sau fetiţă, cel mai potrivit este să îmbrăcăm totul într-o poveste, iar prin joc, cu alte cuvinte pe înţelesul lor, să explicăm că în cabinetul medical nu se întâmplă nimic rău sau dureros. Alegerea centrul medical este importantă, deoarece nu toate recoltează analize şi de la copii mai mici (de exemplu sub vârsta de 6 ani). Fără a încurca în vreun fel personalul medical profesionist, îi suntem alături copilului cu scopul de a-l încuraja, iar pe viitor să vină cu zâmbetul pe buze la următoarele analize.
Micile detalii contează, ca de exemplu un garou banda elastica colorat care nu strânge sau ciupeşte pielea sensibilă al copilului. Durerea este percepută diferit de fiecare, iar frica o poate amplifica. Dar prin apel la imaginaţie, micul erou sau prinţesa trec întotdeauna peste provocări. La final, o recompensă bine meritată şi încurajările din partea părinţilor sau a fraţilor mai mari vor alunga teama de ac, iar următoarea dată vom fi chiar noi încurajaţi de cei mici.