Indiferent de ocazie, oferirea de cadouri este un ritual social care necesită gândire și atenție deosebite. Am vorbit cu câțiva experți care ne-au ajutat să creăm un ghid simplu pentru cadouri. Citiți mai departe pentru 5 sfaturi esențiale.
1) Nu adăuga un cadou mic la un cadou mare
Ești tentat să adaugi o cravată la o cămașă scumpă? Un buchet de flori la o sticlă de șampanie Grand Cru? Nu. Când primim cadouri la pachet, avem tendința inconștientă de a face o medie a valorii lor, așa că un cadou mic adăugat la unul mare va afecta impactul acestuia din urmă.
Se numește „Paradoxul prezentatorului”, expus pentru prima dată într-un studiu din 2012 cu același nume, în care participanților li s-a oferit fie un iPod, fie un iPod cu descărcare gratuită pentru o melodie. Când au fost întrebați cât ar plăti pentru el, cei care au primit iPod-ul împreună cu descărcarea gratuită l-au evaluat cu 20% mai puțin decât ceilalţi. În schimb, participanților li s-a cerut să aleagă opțiunea pe care ar face-o cadou, iar majoritatea covârșitoare a optat pentru varianta care includea descărcarea, demonstrând că, atunci când vine vorba de oferirea de cadouri, nu reușim să înțelegem că (uneori) mai puțin înseamnă mai mult.
2) Cadouri experiențe mai degrabă decât lucruri
Un iPhone nou-nouț devine rapid vechi. Dar o vacanță de vis sau un concert cu artistul preferat vor crea amintiri care rămân pentru totdeauna. Adesea, experiențele creează amintiri mai vii. Ne-am putea aminti tableta pe care ne-a cumpărat-o un prieten sau o persoană dragă, dar nu la fel de mult ca o vacanță de două săptămâni în Italia. Dacă eşti în căutarea unui astfel de cadou, o căutare rapidă pe Google după experiente cadou Bucuresti te va îndruma în direcția corectă.
3) Cardurile cadou nu sunt o opţiunea rea
Un lucru care are aceeași valoare pentru toată lumea sunt banii. Dacă a oferi bani cash este o chestiune normală în unele ocazii sau în unele culturi, uneori poate fi jignitor. Care este soluţia? Cardurile cadou au devenit mult mai populare de-a lungul timpului. Și sunt, de asemenea, foarte apreciate de către destinatari. Cardurile cadou nu sunt perfecte, dar sunt o opțiune mai bună decât un cadou ales în grabă.
4) Gândește ca destinatarul cadoului
Este atât de simplu: cumpără lucruri pe care persoana pentru care le iei le-ar cumpăra singură. Poate părea evident, dar se întâmplă mult mai rar decât ne-am dori. Oamenii au tendința de a folosi cadourile ca glume, încurajări pentru a-și schimba gusturile sau pentru a semnala ceva despre ei înșiși, în loc să ofere utilitate (sau fericire) celui care primește. Cea mai bună modalitate de a face lucrurile corect este să pui simplu întrebarea inițială, „ce ți-ar plăcea?”
5) Cheltuiește mai mult pentru alții decât pentru tine
Ultima regulă: aminteşte-ţi de plăcerea de a dărui. Un studiu arată că cheltuirea banilor pentru alții ne aduce fericire. Sentimentele bune pe care le poți experimenta oferind cuiva un cadou pe care îl apreciază pot dura mai mult decât atunci când cheltuim bani pentru noi înșine. Așa că, deși este important să ai grijă de tine, amintește-ți că a fi mai generos cu cei din jurul tău îţi aduce multe beneficii.