Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

“Parlamentul în perioada pandemiei de Covid-19. Despre starea de urgență”-tema Cercului de Drept Constituţional şi Instituţii Politice “Maurice Duverger” coordonat de conf.univ.dr. Claudia Gilia

Autor:

Data: 29 mai 2020, 16:12

  •  
  •  
  •  

COVID-19  NU a  reprezentat  o piedică în  desfășurarea Cercului de Drept  Constituţional  şi Instituţii  Politice “Maurice Duverger”, coordonat  de  conf.univ.dr. Claudia Gilia, cadru  universitar  la Facultatea de Drept şi  Stiinţe  Administrative şi deputat în Parlamentul  României.

Conf.univ.dr. Claudia Gilia, cadru  universitar  la Facultatea de Drept şi  Stiinţe  Administrative şi deputat în Parlamentul  României alături de studenți dar și invitați speciali, cum ar fi deputatul Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților,  s-au adaptat  condițiilor impuse de starea de alertă și au desfășurat online dezbaterile lunare din cadrul Cercului de drept constituțional și instituții politice ” Maurice Duverger”.

Astăzi  a avut loc  dezbaterea din cadrul Cercului de drept constituțional și instituții politice ” Maurice Duverger”, tema a fost una  de actualitate “Parlamentul în perioada pandemiei de Covid-19. Despre starea de urgență”.

La această acțiune a fost prezentă  și  doamna lect.univ.dr. Denisa Barbu:

Situația inedită în care ne desfășuram activitatea universitară nu ne-a împiedicat să ne continuăm dezbaterile lunare din cadrul Cercului de drept constituțional și instituții politice ” Maurice Duverger”.Tema de astăzi a fost una extrem de generoasă: “Parlamentul în perioada pandemiei de Covid-19. Despre starea de urgență”.

Subiectele abordate au fost multiple:

modul în care își desfășoară activitatea Camerele Parlamentului în aceasta situație exceptională.

Ce modificări au suferit Regulamentele Camerelor, dar și Regulamentul ședințelor comune;

Cum s-a derulat procedura parlamentară în ceea ce privește încuviințarea măsurii adoptate de Președintele României privind instituirea stării de urgență precum și prelungurea acesteia;

Analiza conținutului OUGnr.1/1999 privind starea de urgență, cu modificările și completările ulterioare;

Despre continutul decretelor prezidențiale emise pentru instituirea sau prelungirea stării de urgență.

Despre Decizia CCR nr. 152/ 6 mai 2020 cu privire la natura decretelor prezidentiale;

Considerații sumative pe marginea exceptiei de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Ne-am bucurat de participarea la dezbatere a președintelui Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, domnul deputat Nicușor Halici.

La această acțiune a fost prezentă și doamna lect.univ.dr. Denisa Barbu.

Problematica abordată este foarte complexă, iar activitatea derulată de Legislativ în această perioadă a fost una laborioasă, de noutate.

Cadrul normativ elaborat în această perioadă poartă amprenta situației excepționale, a modului în care a lucrat Parlamentul în condițiile pandemiei, dar și a urgenței de a reglementa situații sanitare, economice, sociale unice.

Este nevoie, după finalizarea acestei crize pandemice de o corijarea a textelor normative în domeniu pentru ca ele să fie predictibile, clare, concise și să răspundă cât mai bine situațiilor practice.

Îi multumesc, domnului deputat Nicusor Halici, pentru intervenție!

Ii felicit pe studenții participanți pentru interes și pentru implicare!” a afirmat conf.univ.dr. Claudia Gilia, cadru  universitar  la Facultatea de Drept şi  Stiinţe  Administrative şi deputat în Parlamentul  României.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.