Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

COVID-19 nu atacă preferențial, primarul comunei Corbii Mari, Ionuţ Bănică solicită măsuri imediate în REGIM DE URGENȚĂ

Autor:

Data: 29 martie 2020, 11:41

  •  
  •  
  •  

Inamicul  invizibil al României, COVID-19 nu alege care este medic, asistent, primar, simplu cetăţean, parlamentar sau președinte de țară, el atacă nemilos. Primarul  comunei dâmboviţene Corbii Mari, localitate care devine focar COVID-19, Ionuţ Bănică a făcut un apel public către Guvern, autorităţi judeţene, să fie parte a soluției privind  prevenirea răspândirii coronavirului în rândul comunităţii din Corbii Mari. Primarul  cheamă puterea centrală şi puterea judeţeană la consens și solidaritate pentru binele comunităţii din Corbii Mari dar şi din Dâmboviţa şi România.

 Trebuie  să se ştie că cei care au reacționat prompt în comunităţi  au fost totuși autoritățile locale de comun acord cu  specialiştii de la DSP Dâmboviţa,polițiști şi jandarmi.  Cei de la nivel local, imediat au intervenit și au organizat grupurile  lor pentru  situații excepționale, au elaborat planul de măsuri. În primul rând, informarea cetățenilor în situația această de pandemie, măsuri de dezinfecţie a străzilor, trotuarelor, locurilor publice din localităţi  dar, cu părere de rău,  trebuie să spunem,  că autoritățile locale nu au resurse suficiente pentru a continua lupta cu COVID-19 şi drept urmare este nevoie urgent de sprijin  din partea autorităţilor judeţene şi centrale. 

Citește și: Şapte noi cazuri de COVID-19 confirmate la Corbii Mari, în total 14 persoane cu COVID-19

Având în vedere situația de la nivelul comunei Corbii Mari, un deces și confirmarea celor 14 persoane cu virusul COVID-19, primarul Ionuţ Bănică solicită în REGIM DE URGENȚĂ, autorităților de la nivel județean și național, trei măsuri imediate:

1.  Testarea tuturor cetățenilor din comună sau în mod obligatoriu a tuturor contacților direcți cu persoane confirmate, dar și a personalului medical, poliție, autorități publice locale

2. Asigurarea de material logistic specific acestei pandemii: combinezoane, dezinfectanți,măşti atât pentru personalul implicat la nivelul  comunei cât şi pentru cetăţeni

3. Sprijin cu personal abilitat – poliție, jandarmerie, armată, în vederea asigurării liniștii publice.

Citește și: VIDEO. La Corbii Mari, localitatea dâmbovițeană unde COVID-19 a făcut victime, Imnul României a răsunat din mașinile poliției

Am intervenit şi pe un post național de televiziune ca să spun și mai apăsat aceste lucruri. E inadmisibil tratamentul de nepăsare care ni se afișează. Îi ascult pe unii la televizor cum se laudă că au făcut și au dres – nu au făcut nimic.Nu ne văităm – ne facem datoria și o s-o facem până la epuizare. Dar vreau să înțeleagă toată lumea că din lupta asta nu vom putea ieși fiecare pe cont propriu. Aceste măsuri trebuie luate în regim de urgență pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19.” , a afirmat primarul Ionuţ Bănică.

Citește și: Situația în Dâmbovița privind COVID-19

Lupta autorităţilor locale de la Corbii Mari continuă

Se dezinfectează toate zonele vulnerabile, toate spațiile, toate incintele care pot constitui surse de răspândire a virusului. Se folosesc substanțe BIOCIDE, recomandate pentru acest tip de acțiuni.

Lipsa de dialog între autorităţile locale de la Corbii Mari și autorităţile judeţene. Comunicare doar cu DSP Dâmboviţa şi forţe de ordine

Primarul  comunei Corbii Mari, Ionuţ  Bănică  nu a ezitat să spună că cel mai trist și regretabil lucru constatat în această  situaţie  de criză a fost lipsa dialogului cu autorităţile judeţene, nu s-a dorit acea necesitate și acea voință de a comunica şi a găsi soluţii eficiente. Singurele instituţii care au dat dovadă de  înţelegere, comunicare şi promptitudine  au fost: DSP Dâmboviţa, Poliţia Găeşti şi Jandarmeria.

Asigurarea unui minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu sau bătrânilor fără aparţinători, o altă povară pentru administraţiile locale  în lupta cu COVID-19

După cum ştim, bătrânii  peste 65 de ani, fără  aparţinători  dar şi persoanele izolate din comunităţile  locale,  după acea dispoziție  din Ordonanţa militară,  au nevoie  de sprijinul   admnistraţiilor locale. Primarii  nu s-au dat în lături  şi au făcut tot ce le-a stat în putere să vină în sprijinul  acestor oameni însă  resursele financiare din bugetul local  sunt insuficiente.

La Corbii Mari, în cursul zilei de sâmbătă, Curcea Roșie Dâmbovița a oferit alimente și apa persoanelor izolate. Aceiași acțiune a avut loc și în comuna dâmbovițeană Cojasca.

Clar, este nevoie urgent de măsuri concrete luate de Guvern şi anume suplimentarea  bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu dar şi pentru achiziţionatrea de material  precum dezinfectanţi, mănuşi, măşti. Administraţiile locale trag un semnal de alarmă şi în privinţa  preţurilor care au  crescut alarmant. Nu știu cine urmărește aceste prețuri, nu poți să vinzi un dezinfectant cu o diferență de 40 de lei, o pereche de mănuși de o singură folosință costă 6 lei, în alta – 4 lei, în alta – 10 lei.

Oare acum putem să facem business în sărăcia și în situația aceasta de criză? Ar trebui să fie anumite reacții din partea statului. Sigur că Guvernul nu poate acum să întreprindă și să vadă și să simtă toate, dar poate să aibă o comunicare eficientă cu aleșii locali, instituţii  publice,  care se confruntă cu  aceste probleme, ca să poată să fie luate anumite măsuri în această situație de criză.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.