JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Proiecte cu dosare penale  la primăria Corbii Mari şi lucrări pe principiul „carul înaintea boilor”

Autor:

Data: 3 mai 2016, 23:43

Apetitul edililor cu probleme  în justiție pentru un nou mandat este explicabil.  Mulți speră  fie  să obțină achitarea, fie să prelungească procesele  penale în instanță  ani  buni de acum încolo. O bună parte  dintre  ei nu ezită să  continue cu aventura  lor politică, candidând  pentru un nou mandat şi acest lucru nu îl spunem noi ci ni l-au semnalat unii cetăţeni, interesaţi de  cine le va conduce localitatea în următorii patru ani.

Un exemplu concret,  este  şi localitatea dâmboviţeană Corbii Marii. Atribuirea ilegală a contractelor de lucrări, recepţia lucrărilor cu încălcarea dispoziţiilor legale, schimbarea destinaţiei fondurilor alocate de la bugetul statului cu încălcarea dispoziţiilor legale, obţinerea ilegală a finanţării de la bugetul statului prin utilizarea unor înscrisuri în care au fost atestate date necorespunzătoare adevărului şi procedura de atribuire a contractului de lucrări cu încălcarea dispoziţiilor legale incidente în materia achiziţiilor publice, toate acestea apar într-un raport al Corpului de Control al Guvernului  şi într-un dosar care se află în lucru pe masa Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Dâmboviţa urmând a fi înaintat Parchetului  Dâmboviţa  pentru a se propune soluţie legală.

Corpul de Control al Guvernului  a verificat modul în care au fost finanţate lucrările privind relizarea unui parc în satul Ungureni, comuna Corbii Mari şi a unei baze sportive în satul Corbii Mari. În acest caz este vorba de posibile fapte de natură penală : fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri.

„Tot discutăm despre dreptate, justiţie şi nimic nu se face, oamenii sunt dezamăgiţi”

 În urma controalelor, Corpul de Control a sesizat instituţiile abilitate ale statului pentru cercetarea acestor nereguli. Toate aceste nereguli au ajuns şi la urechile cetăţenilor comunei Corbii Mari care cer să se facă odată dreptate în acest caz:parc corbii mari dambovita

„Eu m-am retras din anul 2006 în comuna Corbii Mari  şi nu am fost nepăsător cu ceea ce s-a întâmplat în jur. S-au realizat multe  dar şi cu multe semene de întrebare. Acest parc  a costat foarte mult iar în urma controlului făcut de Corpul de Control al Guvernului s-au stabilit multe nereguli iar prejudiciul este foarte mare. Pe pomi neplantaţi, prejudiciul se ridică la suma de 180.000 lei şi 41.819 de lei pe gardul viu neplantat . După verificările făcute în teren, văzând că nici pomii şi nici gardul viu nu au ieşit la numărătoare, după terminarea verificării, prin vară s-au apucat de plantat ca să iasă cât de cât la numărătoare. La o suprafaţă aşa de mică s-au raportat în jur de 600 de pomi  dacă nu mă înşel, ori eu vă spun că nu încăpeau aceşti pomi pe această suprafaţă… Nimeni nu a văzut proiectul, nu ştim cât a costat o bancă…Sincer vă spun, ca un simplu cetăţean, vreau să se facă dreptate în acest caz  atâta timp cât Corpul de Control  a depistat  deficienţe. Eu cred că totul s-a oprit undeva. Tot discutăm de dreptate, justiţie şi nimic nu se face, oamenii sunt dezamăgiţi. Toate aceste lucruri ne determină să ne punem  semene de întrebare privind dreptatea în aceste situaţii . Se pare că este un dosar penal în acest caz  şi cred cu tărie că acestă anchetă este oprită  undeva şi nu ştiu unde” a afirmat Aurel Drăghici, locuitor al comunei Corbii Mari.

Corpul de Control al premierului a mai  constatat că „Primăria Corbii Mari, condusă de primarul Anghel Constantin, a obţinut 10 miliarde lei vechi în anul 2010 de la Administraţia Fondului de Mediu prin documente nereale. Primarul ar fi depus la Bucureşti Hotărârea de Consiliu Local nr. 20 din data de 26 mai 2010, deşi aleşii locali din Corbii Mari s-au întrunit în şedinţă abia la 5 zile de la acea dată şi au stabilit sume diferite pentru proiectul de amenajare a parcului din satul Ungureni faţă de cele prevăzute în documentul depus iniţial de primărie. Mai mult,  Corpul de Control a stabilit că „contractul de lucrări nr. 4984/06.09.2010 privind proiectul «Amenajare parc în comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa», aprobat în anul 2010, cu o valoare de 1.207.273,95 RON, fără TVA, a fost atribuit, de către reprezentanţii Primăriei comunei Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, societăţii GARDEN CENTER GRUP S.R.L., cu nerespectarea dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice”. Mai pe înţelesul tuturor primăria Corbii Mari  se pare că a aranjat această licitaţie deoarece nu a justificat „cerinţele minime de calificare referitoare la situaţia economică şi financiară ori la capacitatea tehnică şi/sau profesională” a participanţilor la procedura de atribuire a contractului, despre care „sunt indicii că a fost atribuit direct, cu eludarea prevederilor legale în materia achiziţiilor publice”.

Corpul de Control  a mai stabilit că „membrii comisiei de recepţie a lucrărilor au semnat fără obiecţiuni procesele-verbale de recepţie”, deşi „lucrările privind obiectivul de investiţie nu erau finalizate, exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către primarul comunei având drept consecinţă producerea unei pagube bugetului Primăriei Comunei Corbii Mari, în sumă de 41.819,35 RON, reprezentând contravaloarea «gardului viu» care nu a fost plantat şi a unei pagube de 179.497,15 RON, bugetului Fondului pentru mediu, reprezentând contravaloarea arborilor şi arbuştilor care a fost decontată deşi aceştia nu au fost plantaţi”.

Tot  în raportul Corpului de Control al premierului se mai vorbeşte şi  de „disimularea cotei de profit practicate de către executanţii lucrărilor aferente obiectivelor de investiţii, în scopul decontării profitului din bugetul Fondului pentru mediu, contrar regulilor de acordare a finanţării nerambursabile”. Se pare că în acest caz este vorba posibile fapte de natură penală (fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri)  În urma controalelor, Corpul de Control a sesizat instituţiile abilitate ale statului pentru cercetarea acestor nereguli.La IPJ Dâmboviţa există un dosar în lucru, urmând  a se propune soluţie legală prin Parchet: „În urma desfăşurării acţiunilor de control… au rezultat indicii privind acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, a sesizat organele de urmărire penală”, se mai arată în nota de informare NR. 576/30.04.2014, publicată de Corpul de Control al Guvernului României.

„Nepăsarea celor din jur le dă posibilitatea celor de la conducere să-şi facă jocurile”

În raportul Corpului de Control al Premierului se  mai precizază clar  şi despre  neregulile depistate  la proiectul  ce viza  realizarea  unei  săli de sport  la standarde europene  dar care astăzi nu există la Corbii Mari. Concret în raportul  Corpului de Control  scrie: „În vederea obţinerii finanţării de la bugetul statului pentru proiectul „Bază sportivă în comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa”, reprezentanţii Primăriei Comunei Corbii Mari au semnat, respectiv au contrasemnat pentru legalitate, două hotărâri ale consiliului local, nr. 29/30.07.2008 şi nr. 30/30.07.2008, în cuprinsul cărora au fost atestate date şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că la data de 30.07.2008 au avut loc şedinţe ale consiliului local prin care au fost aprobate studiul de fezabilitate şi cofinanţarea proiectului, deşi, la data respectivă nu a avut loc nicio şedinţă a consiliului local.sala de sport corbii mari

În realitate, hotărârile nr. 29 şi nr. 30 au fost adoptate de către consiliul local, la o dată ulterioară, respectiv la data de 14.08.2008.Hotărârile menţionate, semnate de către primarul comunei Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, ANGHEL Constantin, au fost transmise Secretariatului General al Guvernului şi au stat la baza obţinerii, de la bugetul statului, a sumei de 408.228 RON. Reprezentanţii Primăriei Comunei Corbii Mari nu au elaborat nota justificativă privind alegerea procedurii şi nici pe cea privind determinarea valorii estimate a contractului de achiziţie publică, fiind încălcate astfel dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la obligativitatea întocmirii, de către autoritatea contractantă, a unei note justificative în toate situaţiile în care procedura de atribuire propusă este alta decât licitaţia deschisă sau licitaţia restrânsă, precum şi dispoziţiile art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la obligativitatea estimării, de către o autoritate contractantă, a valorii unui contract de achiziţie publică, pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respective”.

„Ca vecin al acelei săli de sport, vă spun că am asistat în anul 2008 la demararea construcţiei şi s-au ridicat doar stâlpii şi ce se vede acolo şi  restul … Era vorba să se construiască şi 15 garsoniere  pentru profesorii care făceau naveta. Acum este totul abandonat … Vă spun sincer că din 2006 şi până în prezent am participat la  90% dintre sedinţele de Consiliul Local Corbii Mari şi am văzut cum se pun problemele acolo. La ultima şedinţă am avut o discuţie cu domnul primar care mi-a spus că pot participa la sedinţă doar cu avizul dumnealui. Este incorect acest lucru, eu ştiu că şedinţele sunt publice  şi orice cetăţean poate să participle. Nepăsarea celor din jur le dă posibilitatea celor de la conducere să-şi facă jocurile ”ne-a declarat Aurel Drăghici, locuitor al comunei Corbii Mari.

În comuna dâmboviţeană Corbii Mari  se pare că  există un vraf de neregului iar instituţiile statului lucrează la dosare care au în vedere aceste abateri.

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google