Calendarul de ceapă,se pregătește în seara de Ajun

Știri

Calendarul de ceapă,se pregătește în seara de Ajun, se aleg 12 foițe de ceapă, care simbolizează lunile anului, iar pe fiecare din ele se pune sare și se lasă o noapte,   pe 1 ianuarie se citește calendarul. În funcție de câtă apă lasă sarea cu ceapa, aflăm dacă anul care vine va fi secetos sau bogat în precipitații.

În general, estimările calendarului de ceapă sunt foarte rar contrazise de evoluţia meteo, chiar dacă fenomenul nu are nicio explicaţie ştiinţifică solidă.

Procedeul este unul simplu:

Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăți și dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi și se așează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuțit și este „numită” luna ianuarie, astfel încât să se știe de unde începe numărătoarea lunilor anului.

În continuare se așează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineața următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de razele de lumină.

După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă și care va fi secetoasă. Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevestește că luna respectivă va fi ploioasă.

Cei care prorocesc vremea respectând această tradiție, veche de sute de ani, spun că metoda nu a dat greș niciodată și tocmai de aceea încă se mai păstrează.

- Advertisement -

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Social