Duminica Femeilor Mironosițe, femeile purtătoare de mir în vederea ungerii trupului Domnului, unele erau cunoscute, iar altele, de-a dreptul anonime.
Femeile mironosițe au lăsat toate și L-au urmat pe Domnul. Numele unora dintre ele s-au păstrat: Maria Magdalena, Salomeea, Maria lui Iosie sau a lui Iosif, o altă Marie, Ioana și Marta și Maria, surorile lui Lazăr, și altele. Se pare că erau zece sau chiar mai multe.
Dintre ele, cea mai cunoscută era Maria Magdalena. Se cunoaște că ea L-a urmat pe Domnul până la capăt. A mers împreună cu celelalte femei pe urmele Domnului, când El își purta Crucea. A rămas în preajmă împreună cu ucenicul iubit al Mântuitorului, Evanghelistul Ioan, cu celelalte femei și s-a bucurat prima de vederea Domnului înviat, când, dorind să împlinească tradiția sau ritualul legat de legea iudaică, femeile mironosițe, învingând teama, au venit dis-de-dimineață la mormânt și vedere îngerească văzând s-au înspăimântat. Și pe când mergeau către mormântul de lângă Golgota, ca să împlinească ritualul iudaic care cerea ca trupurile celor morți să fie unse cu miruri aromate (de unde și numele de mironosițe sau purtătoare de miruri), femeile cugetau: cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului Domnului?Când au ajuns la mormânt, au văzut că piatra care era foarte mare fusese răsturnată. S-au uitat în mormânt, n-au văzut trupul Domnului așezat acolo vineri seara, au găsit doar pânzele. Ulterior s-au întâlnit cu cineva pe care l-au considerat a fi grădinarul, dar care de fapt era Domnul.
De ce oare Mântuitorul Hristos s-a arătat întâia oară femeilor mironosițe, care au fost doar în anumite momente de ajutor activității apostolice?
Evangheliile ne amintesc de prezența femeilor mironosițe, dar Apostolii au fost martori la cele mai importante momente ale propovăduirii publice a Domnului.
Cu toate acestea, ucenicii Domnului s-au lepădat ușor. Din consemnările evangheliştilor aflăm că în ziua Învierii aceștia se aflau închiși prin case de frica iudeilor. Singurele care au învins teama au fost femeile mironosițe.
Ele și-au părăsit locuințele și s-au îndreptat către mormânt, iar ucenicii Domnului au rămas ferecați în continuare. La fel s-a întâmplat și în timpul judecării Mântuitorului și al drumului spre Golgota.
Domnul le-a recompensat pentru curajul și dragostea fără margini spunându-le: Bucurați-vă! Nu vă temeți… Astfel, mironosiţele au devenit apostolii Învierii, primele mărturisitoare și martori ai negrăitei minuni.
Urmărește Partener TV și pe Google News