Cazurile de enterocolită se înmulțesc în această perioadă, mai ales, pe litoral, pentru ca mâncarea este ținuta în condiții improprii. Unele fast-food-uri pot fi adevărate focare de infecție, spun medicii.

Foarte mulți turiști ajung la spital cu simptome digestive, iar cei mai afectați sunt copiii, ceea ce este mai grav boala este extrem de contagioasă, se ia de la o persoană la alta.
Enterocolita este o afecțiune a tractului digestiv, din ce în ce mai frecventă, atât la adulți, cât și la copii. Aceasta este o afecțiune provocată în principal de bacterii, ciuperci sau virusuri și se transmite pe cale virală. Se manifestă în general prin diaree, vomă și crampe abdominale.
Deși de obicei nu este severă, ea poate avea însă repercusiuni grave la sugari sau bătrâni, deoarece produce deshidratare severă și dezechilibre electrolitice.
Principalele simptome
Enterocolita debutează în general brusc și se manifestă prin greață și vomă. De cele mai multe ori, apar și crampele intestinale, care sunt foarte puternice, iar uneori sunt însoțite de diaree. În cazuri rare, diareea este însoțită de urme de sânge și mucus.
Durerile musculare, balonarea, febra și starea generală de rău, care uneori se manifestă prin oboseală extremă, sunt alte simptome ale enterocolitei. Episoadele de vomă și diaree sunt frecvente și pot duce la deshidratare severă, de aceea provoacă stări de slăbiciune și epuizare.
Cum se transmite enterocolita
Enterocolita se transmite atât pe cale virală, cât și prin ingerarea de alimente infectate. Infecția se transmite de la o persoană la alta dacă aceasta a contractat infecția și nu s-a spălat pe mâini.
Enterocolita se poate face și din cauza apei, de exemplu prin înotul într-o piscină contaminată de materii fecale eliminate de o persoană infectată.
De asemenea, infecția se poate contracta și în urma contactului cu animale purtătoare ale microorganismului infecțios.
Din fericire, majoritatea celor care s-au prezentat la spital pentru îngrijiri au acuzat doar simptome ușoare: dureri de burtă și vărsături. Medicii le atrag atenția turiștilor să fie atenți la ce consumă.