ATENȚIE, cazuri misterioase de boală hepatică severă la copii, specialiştii cred că ar putea fi legată de un tip de virus asociat de obicei cu răceala sau nu este exclus să fie legată și COVID-19.
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri raportate în ultima lună și activitățile îmbunătățite de căutare a cazurilor, este posibil să fie raportate mai multe cazuri în zilele următoare”, au spus oficialii OMS într-un comunicat.
Principalul suspect, adenovirusul
Cu toate acestea, principalul suspect în acest moment este adenovirusul, un grup de virusuri care provoacă adesea răceli sau infecții respiratorii. Acestea pot provoca hepatită, deși copiii sănătoși rareori se îmbolnăvesc grav. Aceste adenovirusuri au fost într-adevăr detectate la mai mulți copii afectați de boala actuală.
O altă ipoteză este o legătură cu Covid-19. Câțiva dintre acești copii au fost testați pozitiv pentru SARS-Cov-2 înainte sau în timpul spitalizării lor. Aceasta este o posibilitate care este luată în considerare, dar este departe de a fi confirmată în acest moment.
Anterior, adenovirusurile au fost legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite. Unii dintre copiii europeni au fost testați pozitiv pentru adenovirus, iar unii au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Dar este nevoie de mai multe cercetări de laborator pentru a explora eventualele asocieri cu viruși specifici, a spus OMS.
Protejați-vă, evitați contactul direct!
- Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un alte persoane
- Feriți copiii de acele locuri care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.
- Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
- Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
- Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
- În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind dezinfectant
- Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți.
- Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
- În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
- Masca de protecție vă protejează, trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
Originea bolii este în prezent necunoscută. Investigațiile au fost lansate de ONU și de autoritățile sanitare din Marea Britanie. Deși nu au fost raportate decese, unele cazuri la copiii anterior sănătoși s-au agravat. Șase dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat.
Urmărește Partener TV și pe Google News