LA UN PAS DE O CRIZĂ a medicamentelor foarte ieftine folosite în tratamentul bolilor cronice, avertismentul vine chiar de la producători.
În lipsa acestor pastile, pacienții sunt nevoiți să caute înlocuitoare care, de cele mai multe ori, sunt de 3, chiar 4 ori mai scumpe.
Producătorii cer ajustarea prețului medicamentelor cu rata inflației și reducerea taxei clawback.
„Poate cel mai cunoscut este un medicament pentru epilepsie. Costa 5 lei, nu se mai poate produce pentru că producătorii nu își mai permit. Pacienții ajung să cumpere medicamente mai scumpe, să plătească mai mult. De asemnea și statul plătește mai mult pentru că dă mai mult pe un anumit medicament compensat”, spune Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat că, la nivelul Ministerului Sănătății există un grup de lucru referitor la stabilirea politicii de preț a medicamentelor.
Un studiu arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice. Cu toate acestea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania.
Urmărește Partener TV și pe Google News