Pe 9 martie,tradiția este să se mănânce mucenici și să se bea 44 de pahare cu vin!

Știri

Pe 9 martie,tradiția este să se mănânce mucenici și să se bea 44 de pahare cu vin, în această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să încerce să bea 40 sau 44 de pahare de vin. Se spune că cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei, va fi sănătos tot anul. De altfel, atât adulţii, cât şi copiii, trebuie să guste atât din mucenici, cât şi un pic de vin, simbol al sângelului sfinţilor sacrificaţi.

Bucătăresele din toate colțurile țării fac pe data de 9 martie mucenici moldovenești sau muntenești.

Rețetele de mucenici sunt multe și diferă de la zonă la zonă, dar noi vă prezentăm o rețetă simplă, cu care nu veți da greș niciodată.

Ingrediente pentru reţeta de Mucenici moldoveneşti
  • 1 kg de faină
  • 450 ml de lapte
  • 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • 75 g unt
  • Coajă de la o lămâie
  • 1 esenţa de vanilie
Pentru ornat:

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop:

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mod de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești

Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră. După ce a crescut, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Se adauga laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul. Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom. Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri. Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.

Mucenici fierţi sau mucenici munteneşti

Ingediente mucenici muntenești:

Pentru a prepara mucenicii muntenești ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g mucenici 
  • 1 litru de apă
  • un pliculeț zahăr vanilinat 
  • 50 g nucă măcinată
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 lingură de cacao
  • o lingură esență de vanilie
  • o lingură esență de rom
  • un praf de sare
  • coajă de lămâie
Mod de preparare mucenici muntenești: 

Rețeta pentru mucenicii muntenești  este foarte simplă și se prepară imediat. Înainte de toate trebuie să pui apa la fiert, împreună cu zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoara, sarea și esența de vanilie. În momentul în care apa clocotește, atunci poți adăuga mucenicii. Se mai lasă totul pe foc 10 minute, timp suficient pentru ca mucenicii să fiarbă. Apoi, în zeamă se adaugă esența de rom, lingura de cacao, coaja de lămâie și nuca măcinată.Se amestecă totul bine, iar apoi se lasă ca preparatul să se răcească timp de 2 ore. În acest interval de timp, aromele intră în paste, transformând întreg preparatul.

Mucenicii muntenești pot fi serviți atât reci, cât și la temperatura camerei. Este foarte importantă adăugarea aromelor, acestea reprezentând ingredientele secrete ale acestei rețete.

Pofta buna!

- Advertisement -

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Social