Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Noaptea de Sânziene: ce semnifică și cine sunt Sânzienele

Autor:

Data: 23 iunie 2021, 16:51

  •  
  •  
  •  
Noaptea de Sânziene,miercuri spre joi, este considerată magică – minunile sunt posibile, forţele benefice, dar şi cele negative ajung la apogeu.
În Noaptea de Sânziene, potrivit credinței populare, se deschid cerurile, iar Sânzienle ies și joacă dansul ielelor în locuri retrase, ascunse de ochii lumii.
Acest dans nu poate fi obserat de nimeni, iar cel care îl va privi se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca vreodată.

Se spune că Sânzienele sunt femei foarte frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează.

Sânzienele conferă unor plante și buruieni întrebuințări deosebite, acestea putând fi folosite pentru tratarea unor afecțiuni.

Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Cei care nu respectă această zi cum se cuvinte pot fi pedepsiți de Sânziene prin boală și neputință. Mai mult, acestea pot aduce vârtejuri, vijelii și grindină, pot lăsa plantele și florile fără leac și miros.

Se spune că la răsăritul zilei de Sânziene soarele se spală pe față. Cine îl va privi cu atenție va vedea curgând apă jos sub înfățișarea unor raze lungi, luminoase.

În funcție de zona geografică a țării, Sânziana sau Drăgaia mai poartă numele de Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa.

Sânziene sunt sărbătorite pe 24 iunie. Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Ziua de 24 iunie este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox. Sânzienele mai poartă și denumirea de Drăgaica și vine cu o serie de tradiții și superstiții pentru credincioși.

Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și, totodată, momentul de cotitură al verii către iarnă. De asemenea, ziua semnifică finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat.

Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară, se consideră că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.