Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

10 iunie 2021, eclipsă de Soare inelară, începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării

Autor:

Data: 10 iunie 2021, 10:06

  •  
  •  
  •  

Pe 10 iunie 2021, eclipsă de Soare inelară, fiind a 16-a eclipsă din secolul XXI și va putea fi văzută și din România, însă numai dintr-o anumită regiune a țării.

FOTO: ASTRO-URSEANU.RO


Pentru România eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.

Chiar dacă de la noi din țară doar o fracțiune a eclipsei va fi vizibilă, vom putea să urmărim eclipsa anulară transmisă live în mai multe locuri.

The Virtual Telescope Project din apropierea Romei va găzdui un nou livestream cu participare internațională de la observatoare din Canada. Acesta va putea fi urmărit pe site-ul web al VTP sau pe Youtube.


Și, bineînțeles, eclipsa va fi transmisă live și de NASA.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Întreaga eclipsă inelară va dura în jur de 100 de minute, începând la răsăritul Soarelui în Ontario, Canada, și va traversa înspre nord până la momentul de maxim al eclipsei, în jur de 8:41 ora Groenlandei și se va încheia la apusul Soarelui în nordul Siberiei.

Faza de coroană de foc în care Luna acoperă 89% din Soare, va dura aproximativ 3 minute și 51 de secunde în fiecare punct de-a lungul acestui traseu.

În contrast, o eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.