Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021,singurul fenomen astronomic deosebit vizibil din România

Autor:

Data: 6 iunie 2021, 9:15

  •  
  •  
  •  

 Eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021,singurul fenomen astronomic deosebit vizibil din România, și se formează atunci când Luna este prea departe de Pământ (apogeu), iar vârful conului de umbră nu atinge suprafaţa terestră.

Fenomenul va fi cel mai bine vizibil în partea de nord a ţării. La faza maximă în banda de inelaritate Soarele va fi vizibil ca un „inel”, de aici şi denumirea de eclipsă „inelară”. În România eclipsa va fi una parţială de Soare, cu o acoperire foarte mică.

Eclipsă de Soare inelară ce va avea loc la 10 iunie 2021, este cea de-a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea. Eclipsa este cea de-a 23-a din 80, din seria Saros 147.


Eclipsele nu vin niciodată singure

Eclipsele solare apar întotdeauna cu două săptămâni înainte sau după o eclipsă de lună. Această eclipsă de soare inelară vine la 15 zile după eclipsa totală de lună din 26 mai .

Atenție! Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.