Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Duminica Mironosițelor, ziua Femeii Creștine, tradiție păstrată cu sfințenie la Băleni

Autor:

Data: 16 mai 2021, 9:18

  •  
  •  
  •  

Duminica Mironosițelor, ziua Femeii Creștine, tradiție păstrată cu sfințenie la Băleni, în duminica a treia după Paști este una dintre cele mai frumoase și delicate sărbători creștine. În 2021, Duminica Mironosiţelor este pe 16 mai.

FOTO ARHIVĂ

Duminica aceasta vine ca o altă mărturisire a Învierii, aducând tuturor creştinilor mesajul pe care îngerul îl împărtăşeşte femeilor mironosiţe care devin astfel martore şi mărturisitoare ale minunii învierii lui Hristos din morţi.

Potrivit tradiției creștine, femeile mironosiţe vin la mormântul Domnului ca să ungă cu miresme trupul Său cel mort şi îngropat, dar găsesc mormântul gol iar giulgiurile zăcând singure. Din „slujitoare ale morţii”, femeile mironosiţe devin astfel mărturisitoare ale vieţii. 

Duminica Mironosiţelor este  cinstită  cu sfinţenie  de femeile  şi comunitatea  din localitatea  dâmboviţeană  Băleni, de sute de ani.    

În inima satului Băleni-Sârbi se află biserica , un lăcaș superb, pe care locuitorii îl îngrijesc tot timpul și de care sunt mândri.Blândețea, înțelegerea și întrajutorarea, perfect îmbinate cu rugăciune neîncetată, confirmă credința sătenilor. Pentru bălenari, tradiția e sfântă, iar oamenii au un respect deosebit pentru obiceiurile strămoșești.

În a treia duminică după Paşte, numită în calendarul creştin-ortodox ”Duminica Mironosiţelor”, în localitatea dâmboviţeană Băleni, se păstrează de sute de ani un obicei unic în România.

De Mironosițe, femeile din comuna Băleni vin la biserică, iar preotul face o slujbă închinată celor trecuţi în nefiinţă. La miezul nopţii, se aprinde un foc mare în cimitir, iar femeile se aşează în jurul lui și înalţă cântece de slavă lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că după cântarea primului cocoş din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele, sărbătoarea fiind continuată şi a doua zi dimineaţă,  duminica.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.