Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

9 mai 2021, Ziua naţională a portului tradiţional din România

Autor:

Data: 9 mai 2021, 17:37

  •  
  •  
  •  

9 mai 2021 este și Ziua naţională a portului tradiţional din România, care se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 9 mai, anul acesta, potrivit Legii 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015.

Este ziua în care cinstim și sărbătorim zestrea strămosească. E ziua noastra, a tuturor și dacă până acum , furați de alte sărbători, nu i-am dat atenția cuvenită, a venit vremea să o facem.Noi, poporul român, avem ziua noastră când putem sărbători neîngradiți COSTUMUL POPULAR TRADIȚIONAL.

Totodată, legea prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţiei acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Portul popular românesc se constituie unitar în spațiul carpato-danubiano-pontic și se scrie ca o coordonată importantă în tabloul general al unității culturale a românilor de pretutindeni. Costumul popular de pe tot cuprinsul ţării se caracterizează prin folosirea cu preponderenţă a culorii albe, ca fond, fiind confecţionat din in, cânepă sau bumbac şi prezentând motive caracteristice, în forme geometrice sau de inspiraţie agrară.

Ce spune istoria despre portul nostru popular?

Potrivit documentelor existente portul popular românesc datează încă din secolele IX-X, dar mărturii numeroase scot în evidență acest lucru abia în secolul al XIV-lea. Cea mai veche reprezentare a portului autentic românesc apare în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaţilor, cu cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din piele de oaie pe cap.

Portul popular românesc în lume

Costumul popular tradiţional este cel mai bun ambasador al României. Frumoasele piese vestimentare care compun portul nostru au adus României şi două recorduri mondiale, unul pentru cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume populare, adunați în același loc şi încă unul, înregistrat în Guiness Book drept cel mai mare dans tradițional românesc.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.