Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

2 mai, Ziua Naţională a Tineretului

Autor:

Data: 2 mai 2021, 10:37

  •  
  •  
  •  

2 mai, Ziua Naţională a Tineretului, proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi Camera decizională. Astfel, conform Legii nr.425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului.

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului capitalatineretului.ro.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 . Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, #UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, propunându-şi să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate.

În noiembrie 2018, municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019, la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare. „#rISeUP!” este conceptul cu care Iaşiul a câştigat acest titlu, mandatul noii Capitale a Tineretului derulându-se în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. La 2 mai 2019, cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, în cadrul unui program desfăşurat sub egida „Iaşi, Capitala Tineretului din România 2019-2020”, a fost inaugurat Tramvaiul Tinerilor, cel de-al treisprezecelea tramvai pictat în cadrul programului „Iaşi, oraş al tramvaielor pictate”. Festivitatea a fost urmată de cursa inaugurală spre Piaţa Palatului Culturii, unde a fost dezvelit totemul #rISeUp.Noua Capitală a Tineretului din România, care urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021, este Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România, desfăşurată la Iaşi în octombrie 2019.

Conceptul câştigător #ComeToSEAus îşi propune să adune la aceeaşi masă tinerii constănţeni, pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanţa îşi doreşte să valorifice potenţialul oraşului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănţeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, iniţiativelor acestora şi totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.