Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Laleaua galbenă, unică în lume, în Cazanele Dunării

Autor:

Data: 10 aprilie 2021, 10:39

  •  
  •  
  •  

Laleaua galbenă, unică în lume,în Cazanele Dunării înflorește în fiecare an la începutul lunii aprilie doar pe versanții abrupți și stâncoși din Rezervația Naturală Cazanele Dunării.

Floare denumită științific tulipa hungarica poate fi admirată mai exact în apropiere de Peștera Veterani. Popular numită laleaua bănățeană, aceasta are florile exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Acestea cresc în vârful unui lujer care răsare în mijlocul a circa trei sau patru frunze mari.

Frumusețea rară a zonei nu se poate descrie în cuvinte, mai ales că aceste flori răsar din versanții abrupți ai Ciucarului Mare care la o primă vedere par neprietenoși, dar reușesc cu ușurință să-ți taie răsuflarea. În total Cazanele Dunării, cele Mici și Mari însumează o lungime de nouă kilometri reprezentând astfel cea mai impresionantă porțiune a parcursului Dunării de la izvor până la vărsare.

Referitor la turiștii care-și doresc să admire laleaua unică, aceștia pot ajunge în apropierea versanților doar  cu o barcă. Laleaua de Cazane a fost pentru întâia oară menționată în anul 1884 de către botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania. În ziua de astăzi, specia unică în întreaga lume este protejată de lege (OUG 57/2007) și de Convenția de la Berna.

Este inclusă pe lista speciilor ocrotite, iar aria sa face parte din teritoriul Parcului Natural Porțile de Fier. Amenda pentru cine are curajul să rupă un singur fir este de 10.000 de lei. Există și o legenedă despre această lalea. Se spune că o fetița nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă. Alungată de-acasă, fetița s-a pierdut pe aceste meleaguri unde a plâns atât de mult încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene. Anual, Parcul Natural Porțile de Fier este viztat de 40.000 de oameni, dar în perioada de înflorire a lalelei sunt în jur de 8000 de vizitatori, a precizat directorul parcului.

Laleaua galbenă, o specie protejată la nivel internaţional, este monitorizată atent de specialişti, care sunt optimişti. De la an la an, spun ei, la noi apar tot mai multe exemplare are florii.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.